Okrugli stol: “Bosna i Hercegovina u procesu proširenja EU – Odgovor na perspektivu”

19. Feb 2018. | 18:57 | NV
panevropska unija bosne i hercegovine-31

Panevropska unija Bosne i Hercegovine u saradnji sa Zajedničkom komisijom za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine organizovala je okrugli sto na temu Bosna i Hercegovina u procesu proširenja EU – Odgovor na perspektivu. Okrugli sto je održan danas u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Uvodničari na dva panela bili su: NJ.E. Lars – Gunnar Wigemark, šef Delegacije Evropske unije u BiH, NJ.E. Avgustina Tzvetkova, ambasadorica Bugarske u BiH, zemlje koja trenutno predsjedava Vijećem Evropske unije, Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PS BiH, Osman Topčagić, član Predsjedništva Panevropske unije BiH.

Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars – Gunnar Wigemark podsjetio je na nedavno objavljenu Strategiju EU za zapadni Balkan, koja će biti korištena kao temelj za naredne aktivnosti svih šest zemalja u pogledu EU integracija. Napomenuo je da krajem mjeseca u posjetu BiH dolaze predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Han, koji će prilikom posjete istaknuti tri bitne stvari i poslati važne poruke.

Po njegovim riječima, visoki EU zvaničnici će pozdraviti završavanje aktivnosti na izradi odgovora na Upitnik Evropske komisije, kao i značajne reformske mjere okončane najvećim dijelom krajem prošle godine. “Druga njihova poruka će biti da s ovim aktivnostima treba i nastaviti, jer iako je ova godina izborna, nema izgovora za bilo kakvo opuštanje. Treća poruka će glasiti da je potrebno intenzivirati regionalnu saradnju”, rekao je šef Delegacije EU. Podvukao je da će naredni mjeseci biti ključni za sve zemlje zapadnog Balkana, posebno za BiH, jer je ova godina izborna. U tom smislu, dodao je, neophodno je nastaviti raditi na procesu evropskih integracija.

Ambasadorica Bugarske u Bosni i Hercegovini Avgustina Tzvetkova poručila je da je vrijeme da politički lideri i građani zemalja zapadnog Balkana ubrzaju proces evropskih integracija. Podsjetila  je na slogan bugarskog predsjedavanja EU “Zajedni smo jači”, koji odražava samu suštinu EU, kao i suštinu evropskog puta zemalja zapadnog Balkana. Između ostalog, napomenula je da će u maju u Sofiji biti održan Samit EU – zapadni Balkan, čiji će fokus biti na unpređenju napora u procesu EU integracija, dok će rezultati zavisiti od pojedinačnih napora zemalja u EU integracijama.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić rekao je da kandidatski status BiH predstavlja generacijski izazov te da svi izazovi koje nosi izborna godina neće usporiti BiH u procesu pristupanja EU. Za Strategiju EU za zapadni Balkan kazao je da predstavlja dokaz obnovljenog pristupa evropskih institucija prema svim zemljama zapadnog Balkana te ocijenio da je EU definirala taj prostor kao politički, ekonomski i sigurnosni prioritet.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović ocijenio je da tema okruglog stola predstavlja izazov koji BiH može izdići iznad svakodnevnih prepreka kada je u pitanju politika te rad Parlamentarne skupštine. Govoreći o radu Zajedničke komisije, kazao je da ona jedino parlamentarno tijelo koje ima zadaću da nadzire proces implementiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Nažalost, kako je rekao, Komisija se ne može pohvaliti svojim učinkovitim nadzorom, ali da to nadomještava niz njenih drugih aktivnosti, uključujući i današnji okrugli sto. Zaključio je da je, uprkos nekim nedobronamjernim iskazima iznesenim u javnosti u pogledu evropskog puta BiH, ipak postignut svojevrstan napredak te da će taj trend biti nastavljen i u narednim godinama.

Član Predsjedništva panevropske unije BiH Osman Topčagić moderirao je diskusiju koja je uslijedila, a svoja mišljenja i stavove o predloženoj temi iznosili su i drugi sudionici okruglog stola:  poslanici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i predstavnici ostalih institucija Bosne i Hercegovine i ostalih nivoa koje se bave evropskim integracijama, predstavnici diplomatskog, političkih stranaka, nevladinih organizacija, akademske zajednice i eksperti iz oblasti evropskih integracija.

Pokrovitelji okruglog stola bili su Vlada Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo.

 

NV

Na vrh