Oliver Hart i Bengt Holmstrom dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

10. Oct 2016. | 19:20 | NV
nobel

Britanac Oliver Hart i  Finac Bengt Holmstrom u ponedjeljak su dobili Nobeovu nagradu za ekonomiju, za rad koji se bavi brojnim temama poput toga da li treba nagraditi poslovne čelnike  i da li škole i zatvori trebaju biti u privatnom vlasništvu.

Njihovi nalazi o ugovornoj teoriji imaju implikacije na takvim poljima kao što su korporativno upravljanje, zakoni o bankrotu i političko polje, saopćila je Kraljevska švedska akademija nauka, koja je objavila nagradu vrijednu osam miliona švedskih kruna (928.000 dolara).

“Ta teorija ima nevjerovatan značaj, ne samo za ekonomiju nego i za druge nauke”, izjavio je  Per Stromberg, član Nobelovog komiteta i profesor na Stockholmskoj školi ekonomije.

Ugovorna teorija razmatra, naprimjer, trebaju li menadžeri dobijati bonuse kada nude opcije u berzanskom poslovanju ili trebaju li profesori ili radnici u zdravstvenoj zaštiti dobijati fiksna primanja ili biti plaćeni na osnovu kriterija za radni nastup.

Hart je profesor ekonomije na univerzitetu Harvard, dok je Holmstrom profesor  ekonomije i  menadžmenta na Massachusetts Institute of Technology.

Među devet akademika koji su dobili ovogodišnje Nobelove nagrade za medicinu, fiziku, hemiju i ekonomiju su: pet Britanaca, Francuz, Finac, Holanđanin i  Japanac, prenosi Reuters.

 

FENA

Na vrh