Općina Sanski Most ispoštovala sve obaveze prema poljoprivrednicima

U poljoprivrednu proizvodnju na području Općine Sanski Most u protekloj godini i prvoj polovini ove godine uloženo je više od 1,2 miliona KM, a radi se o novcu iz općinskog budžeta i donatorskim sredstvima

3. Jul 2015. | 15:38 | A.D
43361

Ovo je istaknuto danas u Sanskom Mostu na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika Unsko-sanskog kantona (SLUP USK), Zemljoradničke zadruge (ZZ) "Agrisan" i općinskog načelnika Mustafe Avdagića.

Predsjednik SLUP-a USK-a Husejin Selimović kazao je kako nedavni protesti poljoprivrednih proizvođača nisu bili usmjereni protiv lokalnih vlasti, već isključivo protiv vlada USK-a i Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), zbog neisplaćenih poticaja.

Kada je riječ o saradnji s općinskim vlastima, Selimović je dodao da se predviđeni poticaji poljoprivrednicima redovno isplaćuju, a lokalne vlasti su uspjele i da isplate sva dugovanja prema poljoprivrednicima iz 2013. godine.

"Imamo odličnu saradnju, a zahvaljujući koordiniranom radu, uspjeli smo povući velika sredstva donatorskih organizacija za sanaciju šteta od poplave u poljoprivrednoj proizvodnji", naglasio je on.

Po njegovim riječima, odlično funkcioniše i revolving fond, za čije osnivanje je Općina izdvojila sredstva, a sa načelnikom je dogovoreno i njegovo povećanje u narednoj godini.

Direktor ZZ "Agrisan" Senad Hadžibajramović također je govorio o dobroj saradnji s lokalnim vlastima, te nizu zajedničkih projekata, koji su realizirani u proteklom periodu, poput nabavke plastenika.

Predstavnik općinske Službe za poljoprivredu Elvis Pašić naglasio je da su štete od poplava u sanskom agraru procjenjene na više od milion maraka. Ono što je opterećavajuća okolnost, kako je istakao, jesu dugovanja kantona i FBiH za neisplaćene poticaje i druge poljoprivredne subvencije.

Savjetnik načelnika Općine Amer Mezetović govorio je o projektima koje lokalne vlasti realiziraju u saradnji s Razvojnim fondom Ujedinjenih nacija (UNDP). Riječ je o projektima u kojima je Općina sufinansijer, a u toku je realizacija četiri takva projekta, ukupne vrijednosti 240.000 maraka.

Zahvaljujući saradnji s UNDP-om nabavljena je i najsavremenija mašina za proizvodnju rasada, kao i veliki broj objekata za plasteničku proizvodnju.

Načelnik Avdagić naglasio je kako će lokalne vlasti ispoštovati sve obaveze prema poljoprivrednim proizvođačima, te da poljoprivredu vidi kao jednu od razvojnih grana ukupne privrede. U cilju stimulisanja poljoprivrednika, Općina je, kako je rečeno, nedavno usvojila i propise kojima oslobađa plaćanja rente i komunalija gradnju svih objekata, koji će služiti agrarnoj proizvodnji.

(Agencija FENA)

Na vrh