Općina Vogošća: Izgradnja pješačke staze uz magistralni put M18 i uređenje korita Jošaničkog potoka

26. Jul 2017. | 21:31 | NV
PS H 4_800x533

Privode se kraju radovi prvog dijela projektnog zadatka izgradnje pješačke staze na dionici magistralnog puta M-18, od Vogošće prema Gornjem Hotonju. Pješačka staza je dužine 1 kilometar i od posebnog je značaja za stanovnike ovog dijela Vogošće.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić sa pomoćnikom za komunlane poslove Fetahom Kadrićem obišao je lokalitet na kojem se izvode radovi.

Prema riječima Anisa Bašića, glavnog inžinjera vanrednog održavanja u JP „Ceste Federacije BiH“ vrijednost projekta iznosi oko 208.000 KM i radovi bi trebali biti završeni u roku od 45 dana. Izvođač radova je firma „Braća Mujić“, a šef radilišta Adnan Djedović je kazao da frekvencija sobraćaja utiče na dinamiku radova i pristup mašinama al sve u svemu većih problema nema.

Predsjednik savjeta MZ Hotonj Medžid Hasković nije krio zadovoljstvo zbog izvođenja radova na izgradnji pješačke staze koja je od izuzetne važnosti iz ugla sigurnosnog aspekta građana koji se kreću kao učesnici u saobraćaju.

Načelnik Edin Smajić, je izrazio zadovoljstvo zbog realizacije ovog važnog projekta kojim koordinira JP „Ceste Federacije BiH“ te istakao da Općina Vogošća stoji na raspolaganju da pomogne iz okvira svoje nadležnosti što god je potrebno pri realizaciji projekta i zamolio sve učesnike u saobraćaju za stpljenje dok se izvode radovi na izgradnji pješačke staze.

 

U toku radovi na uređenju korita Jošaničkog potoka

 Iz općinskog budžeta se redovno izdvajaju sredstva za sanaciju, održavanje i čišćenje korita i vodotoka na području općine Vogošća. Svjedoci smo da su 2014. godine obilne padavine izazvale velike probleme i načinile veliku materijalnu štetu na stambenim objektima.

U cilju preventivnog djelovanja na zaštiti od poplava, ali i obezbjeđenju što ugodnijeg ambijenta za život građana Vogošće, realizuje se projekat uređenja, sanacije i čišćenja korita Jošaničkog potoka. Radovi se izvode u urbanom dijelu Vogošće, a prema riječima Nermina Hajre, pomoćnika načelnika za civilnu zaštitu, radovi će trajati tri dana.

S obzirom da se pored Jošaničkog potoka nalazi i park, u toku je i realizacija projekta odvodnje fekalne kanalizacije, kako bi se spriječilo širenje neugodnih mirisa, te kako bi se stvorio ljepši i ugodniji ambijent za odmor Vogošćana.

cp 1_800x533

NV

Na vrh