Opera Narodnog pozorišta Sarajevo na programu obilježavanja “Memorijala Srebrenica“ u Velikoj Britaniji

10. Jul 2017. | 16:59 | NV
np 1

Svake godine u Velikoj Britaniji se uz najveće državne počasti obilježava “Memorijal Srebrenica“, u organizaciji Fondacije “Remembering Srebrenica“ kojom predsjedava dr. Waqar Azmi OBE, uz poruku da se tragedija Srebrenice više nikada ne ponovi.

Komemoraciji u Gildhallu biće prisutno preko sedam stotina gostiju. U većem broju gradova Velike Britanije biće upriličeni nacionalni događaji na kojima će o srebreničkom genocidu govoriti majke Srebrenice i politički lideri. “Osim odavanja počasti muškarcima koji su ubijeni, moramo odati priznanje na hrabrosti ženama koje su bile žrtve silovanja u Bosni i Hercegovini i podizanjem naših glasova boriti se protiv mizoginije, rasizama i svih oblika mržnje“ izjavio je Waqar Azmi.

Članovi Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, solisti Adema Pljevljak Krehić  i Amir Saračević, uz pratnju Aide Mušanović Arsić (klavir) i Elvira Solaka (gitara), uzet će učešće u glavnom i drugim pratećim programima koji će se održati u Londonu, Belfastu, Mančesteru, Glazgovu, Lutonu, Kardifu.

“Čast nam je da Narodno pozgorište Sarajevo kao krovna teatarska institucija naše zemlje, predstavlja našu državu Bosnu i Hercegovinu na ovogodišnjem obilježavanju Memorijala“, poručuje direktorica Narodnog  pozorišta Marijela Hašimbegović.

Direktorica Hašimbegović također je izrazila osobnu zahvalnost dr. Waqaru Azmiju za cjelokupan angažman i djelovanje po pitanju humane inicijative koju sprovodi sa svojih hiljadu aktivista organizacije “Sjećanje na Srebrenicu“.

 

NV

Na vrh