Orah – smanjuje rizik od srčanih bolesti, raka i dijabetesa

Orašasti plodovi, osim što su ukusni, jako su dobri za vaše zdravlje. Bogati su vlaknima, proteinima, vitaminima i mineralima

15. Mar 2015. | 18:57 | S.M
37798


Redovna konzumacija oraha može smanjiti rizik od srčanih bolesti, nekih oblika raka i dijabetesa tipa 2.

Naučnici u državi Pensilvaniji analizirali su antioksidanse u nekoliko vrsta orašastih plodova: orasima, bademima, kikirikiju, pistaćima, lješnicima, brazilskim i indijskim oraščićima.

“Orasi su rangirani iznad ostalog orašastog voća. Šačica oraha sadrži gotovo dvostruko više antioksidansa nego ista količina bilo kojeg drugog orašastog voća. Nažalost, ljudi jednostavno ne jedu dovoljno orašastih plodova. Naše istraživanje pokazuje da u sklopu zdrave ishrane treba jesti više oraha”, rekao je vođa istraživanja Jo Vinston, piše ACS.

Najbolje ih je jesti sirove, a ne obrađene, jer im se tako smanjuju antioksidativna svojstva. Ako jedete orašaste plodove, nećete se ugojiti, stručnjaci tvrde da ćete izgubiti na težini, jer oni stvaraju osjećaj sitosti.

“Sedam oraha dnevno je idealna količina za maksimalnu zdravstvenu korist”, zaključuje doktor Vinson.

Oznake: >

Na vrh