Kolumne>>

Orhan Hadžagić, gl. i odg. urednik: Ona dolazi

26. Jun 2015. | 06:50 | Orhan Hadžagić

“Ako Njemačka i ima neku moć, to je zato što je članica Evropske unije. Njemačka sama malo znači u svijetu i naša snaga proizlazi iz našeg angažmana s našim partnerima”, riječi su ambasadora Njemačke, nj.e. Christiana Hellbacha, koje je izgovorio tokom panel-diskusije o temi “Njemačka u fokusu” održane u Sarajevu u prošli ponedjeljak u organizaciji Goethe instituta.

Njemački ambasador je na diplomatski način, kako to i dolikuje predstavniku jedne zemlje, pokazao skromnost, ali očito i velike planove koje njegova zemlja ima, kako u Evropi tako i šire. Na pitanje je li Njemačka zemlja-lider u zajednici od 28 država Evropske unije, jednostavno odgovoriti da je to prirodno jer je Berlin centar finansijske moći i jer je Njemačka ekonomski dominantna na Starom kontinentu, bilo bi previše sirovo, usko i bez vizije. Njemačka sve to jeste, ali ona hoće više. Zato njemački diplomati neće dati takav odgovor. Gledajući najmanje pola stoljeća unaprijed, reći će da je Njemačka jedna u nizu istih država Evrope. I, naravno, ko god sluša takve teze poštivat će diplomatsku širinu, ali će svako u sebi znati da je jasno da prvo slovo glavnog grada Evropske unije jeste slovo “B”, ali da taj grad nije Brisel.

Što se naše zemlje tiče, ambasador jasno kaže da Njemačka nema neki ekonomski interes da se ovdje posebno angažira. Jedini interes je da Njemačka i Evropska unija ne žele da tu, odmah na svojoj granici, imaju jednu nesređenu državu. Zato će se Evropska unija nadalje aktivnije uključiti u reforme u ovoj zemlji, čija će realizacija biti jednostavnija jer su političari sabijeni u ćošak. Budžeti na raznim nivoima neće moći izdržati ni nekoliko mjeseci unaprijed, a uvjeti kreditora će biti vrlo jasni.

Drugi panelist Ulrich Ladurner, novinar uglednog sedmičnog lista “Die Zeit”, kaže da su Nijemci i dalje osjetljivi i da im smeta riječ lider ili vođa, vjerovatno aludirajući na riječ “firer”. Tako je Njemačka već sedam decenija izvan svjetskih mirovnih misija. Na taj način je iznenada dobila šansu da se fokusira na svoj geoekonomski status, a nije gubila ni snagu ni vrijeme na vojno-političke eksperimente, koji su zemlje pobjednice Drugog svjetskog rata dosta koštali.

“Njemačka se vraća na Balkan”, rekao je prof. Nerzuk Ćurak prenoseći riječi koje mu je, kako kaže, lično saopćio njemački diplomat broj jedan Frank Walter Steinmeier.

No, pragmatični Nijemci u ovoj zemlji suočavaju se s problemom mentalne prirode našeg čovjeka i njegova uvjerenja da je za naše stanje uvijek neko drugi kriv i da se nama, kao eto strateški važnoj zemlji, mora pomoći sa strane. “Nije toliki problem Ustav ove zemlje. S ovom količinom korupcije u društvu, kakav god ustav da imate, ne biste mogli napredovati”, riječi su ambasadora Hellbacha.

Dolazi juli i deveti dan toga mjeseca, kad će najvjerovatnije kancelarka Angela Merkel posjetiti Beograd i Sarajevo. Kako srbijanski zvaničnici tako i naši domaći, kao đaci prvaci čekaju da čuju poruke koje će ona donijeti.

Niko od njemačkih zvaničnih predstavnika, kako ovdje tako i u Srbiji, nije nam želio potvrditi da ona dolazi. Ali je jasno da ipak dolazi i da to jednostavno svi osjećaju.

I zaista impresionira diplomatska skromnost njemačkih predstavnika kad kažu da njihova zemlja nije lider Evrope.

Na vrh