OSA: U proceduri nabavke oružja naše mišljenje nije obavezujuće

15. Feb 2018. | 18:34 | NV
osa(9)

S obzirom na medijske napise u kojima se spominje OSA BiH i upite koje je primila od predstavnika medija u vezi sa nabavkom oružja od strane MUP-a Republike Srpske, smatramo da je, u cilju potpunog i tačnog informisanja svih građana BiH, neophodno da pojasnimo ulogu koju OSA/OBA BiH ima u procesu izdavanja dozvola nabavke oružja, saopćeno je iz OSA-e, prenosi NAP.

“Dozvolu za nabavku oružja daje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, uz pismenu saglasnost Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva vanjskih poslova BiH. U proceduri nabavke oružja, OSA/OBA BiH daje mišljenje koje nema obavezujući karakter.

U kontekstu davanja mišljenja za uvoz/izvoz oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, koje nije obavezujuće, a imajući u vidu Zakon o OSA/OBA BiH, Agencija ustupa svoje eventualno negativno mišljenje ukoliko raspolaže podacima o nepravilnostima sa certifikatima krajnjih korisnika; nepravilnostima koje se odnose na pošiljku oružja, vojne opreme i robe posebne namjene, a koje se mogu ogledati u upućivanju navedenog u zemlje koje su pod embargom Savjeta bezbjednosti UN-a ili drugim međunarodnim zabranama; odnosno u vezi sa podacima da li se među oružjem mogu naći i sredstva koja potiču iz nelegalnih izvora.

Imajući u vidu potrebu istinitog informisanja građana BiH, OSA/OBA BiH ističe da je prilikom davanja mišljenja u proceduri nabavke oružja za potrebe MUP-a Republike Srpske, ispoštovala zakonom propisane odredbe”, saopćeno je iz OSA-e.

Podsjetimo, danas je predsjednik Saveza sa bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić pozvao je danas direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine Osmana Mehmedagića da podnese ostavku.

“Sa gnušanjem odbacujemo političko pozorište vrha SDA, koja napada RS i tako nabacuju jedni drugim političke probleme, to je sinhronizovana zajednička akcija. SBB predlaže direktoru OSA-e da iz moralnih razloga podnese ostavku”, poručio je Fahrudin Radončić.

 

NV

Na vrh