Osmanović – Berton: Politiku hitno ukloniti iz škola u Bosni i Hercegovini

7. Mar 2018. | 23:02 | NV
06318Barton1

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je Sarajevu sa šefom misije OSCE-a u BiH Bruceom Bertonom o obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Apelovali su na hitno uklanjanje diskriminacije, segregacije i politizacije u školama.

Na sastanku je ocjenjeno da se djeca u BiH često koriste kao sredstvo za ostvarenje političkih ciljeva, te da se s takvom praksom hitno treba prekinuti.

“Interesovanje političara za obrazovanje dobro je samo ako je s ciljem traženja rješenja. Stoga smatram pozitivnim pokretanje pitanja uvođenja srpskog jezika u kantonima u Federaciji BiH, kao i razgovore o rješavanju problema bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta u Republici Srpskoj. Ovakva pitanja nije moguće rješiti bez aktivnog učešća političara iz oba entiteta”, rekao je ministar Osmanović i podsjetio da zbog politikanstva u obrazovanju najviše ispaštaju djeca.

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović pozdravio je angažovanje OSCE-a u razgovorima koje ministar prosvjete Republike Srpske Dane Malešević vodi u Zvorniku. Izrazio je očekivanje da će rezultat razgovora biti rješenje kojim će se djeci povratnicima u Zvornik obezbijediti nastavak školovanja.

Osmanović naglasio je spremnost za rješavanje svih slučajeva diskriminacije i segregacije u školama, kako u slučaju djece povratnika u Republici Srpskoj, tako i djece srpske nacionalnosti u pojedinim kantonima u Federaciji BiH i problema dvije škole pod jednim krovom. Zahvalio je OSCE-u na podršci koju pružaju obrazovnom sistemu u Bosni i Hercegovini.

 

NV

Na vrh