Osmanović i Koniordou: Obostrani interes povezivanje kulturnog sektora BiH i Grčke

5. Apr 2018. | 18:44 | NV
05418Grcka

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je sa ministricom kulture Grčke  Lydiom Koniordou o čvršćem povezivanju institucija kulture dvije zemlje.

Ministar Osmanović istakao je tom prilikom da je Grčko narodno pozorište pozvalo umjetnike iz BiH da učestvuju na Međunarodnoj radionici  o antičkoj drami koja će biti održana u Delfiju u periodu od 16 – 30. jula 2018. godine.

“Radionica se odvija pod pokroviteljstvom i uz podršku Ministarstva kulture i sporta Grčke,  namijenjena je mladim pozorišnim profesionalcima iz Grčke i inostranstva, uključujući glumce sa najmanje dvogodišnjim iskustvom, reditelje, scenografe, kostimografe i koreografe. U toku su aktivnosti na odabiru učesnika iz BiH, a Ministarstvo civilnih poslova smatra da su ovakvi događaji odličan vid saradnje”, rekao je ministar Osmanović.

Ministrica kulture Grčke Lidia Koniordou za moguću saradnju predložila je festival filma o djeci koji se održava u Olimpiji.

“Posebno želim da istaknem veliko znanje i iskustvo koje naši eksperti imaju u području restauracije i konzervacije. Spremni smo da naša znanja podjelimo sa stručnjacima u BiH muzejima”, rekla je Koniordou.

Ministar Adil Osmanović rekao je da su Bosni i Hercegovini potrebna iskustva grčkih eksperata, posebno imajući u vidu loše stanje u kojem se naši muzeji nalaze.

Osmanović i Koniordou dogovorili su da dvije zemlje razmjene kalendare kulturnih zbivanja, kako bi omogućili bolju informisanost i učešće umjetnika na događajima u obje države. Ministar je posebno istakao festivale kao što su Sarajevska zima, Sarajevo film festival, Međunarodni teatarski festival u Sarajevu MESS, Festival Petar Kočić u Banjaluci, Mostarsko proljeće, festivale folklora , te rekao da bi prisustvo kulturnih radnika iz Grčke bilo dragocjeno.

U razgovoru je ocjenjeno i da je potrebno u skladu sa Sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike  Grčke o saradnji u oblasti kulture, obrazovanja i nauke koji je na snazi, osnovati Zajednički komitet s ciljem uspostavljanja efikasnije saradnje.

 

NV

Na vrh