Osmanović: Nabavka dugih cijevi MUP-a RS je kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma

15. Feb 2018. | 14:04 | NV
adil osmanovic(6)

Još uvijek se ne smiruje priča kako domaće tako i svjetske javnosti zbog kupovine 2.500 automatskih puški za Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ova vijest dočekana je s dozom opreznosti s obzirom na utjecaj Rusije na entitet RS i separatističke težnje predsjednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika. Adil osmanović, ministar civilnih poslova u Vijeću ministara koji upravo iz RS-a popunjava kvotu u ovom državnom tijelu kaže da je ovakvo ponašanje kršenje i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Prekršen je i Dejtonski mirovni sporazum, a koji govori o vojnom aspektu. Prema tome mora biti regionalna stabilnost odnosno uravnoteženost u nabavci oružja, a da ne govorim unutar BiH. Mora biti potpuno pod punom kontrolom državnih institucija. Nije bilo pravovremene informacija zato imamo s razlogom osude ovakvih poteza”, kazao je Osmanović.

Još jednom je Osmanović istakao da je potpuno opravdano ovo što se dešava u međunarodnoj ali i domaćoj javnosti.

“Znamo šta se sve dešavalo kada je u pitanju entitet RS, znamo šta je Međunarodni krivični sud ustanovio kad je riječ o MUP-u RS-a u Srebrenici, i s te strane najmanje im je trebalo da urade ovakav potez”, dodao je Osmanović.

 

NV / NAP

Na vrh