Osmanović: Pravo na obrazovanje u vanrednim situacijama

Bosna i Hercegovina, zajedno s Katarom, Kostarikom, Norveškom, Nikaragvom i Portugalom i drugim ključnim akterima, inicirala je održavanje događaja na visokom nivou tokom 70. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, u kontekstu Samita UN-a, o temi "Pravo na obrazovanje u vanrednim situacijama"

30. Sep 2015. | 16:30 | S.M
47599


Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović naglasio je važnost održavanja takvog događaja u vrijeme kada se sve više mladih ljudi suočava s prestankom obrazovanja i gubitkom prava na obrazovanje u okviru različitih kriznih situacija, te naglasio da su u vremenu ratnih strahota i razaranja u Bosni i Hercegovini obrazovanje i zdravstvo bili jedini funkcionalan segment.

"Kao neko ko predstavlja Bosnu i Hercegovinu, zemlju koja je prošla kroz ratne strahote, tvrdim da pravo na obrazovanje mora biti uključeno u međunarodni humanitarni odgovor na oružane sukobe i druge krizne situacije u svijetu i to i za vrijeme trajanja sukoba ili krize, ali i poslije! S tim u vezi apelujem da i izbjeglicama i migrantima koji su danas prinuđeni da napuste svoje domove i države bude pružena ista šansa kakvu su dobile izbjeglice iz BiH u velikom broju evropskih i prekookeanskih država", rekao je Osmanović.

Istakao je da je u Bosni i Hercegovini učinjena greška jer nije posvećena adekvatna pažnja obrazovanju nakon završetka rata, zajedno s pravom na povratak u predratne domove i povrat imovine.

Osmanović je oštro osudio svaku politizaciju obrazovanja, imajući u vidu da je kvalitetno i inkluzivno obrazovanje, u najširem smislu te riječi, najbolja garancija budućnosti svakog pojedinca, ali i svake države i društva.

Na sastanku je usvojen Razvojni program nakon 2015. u kojem je naglašeno pravo na obrazovanje u vanrednim situacijama, te razmatrani konkretni prijedlozi o tome kako podržati pravo na obrazovanje u vanrednim situacijama, uključujući humanitarni i razvojni pristup, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na vrh