Osmanović: Restitucija imovine Jevreja interes Bosne i Hercegovine u procesu integracija

24. May 2017. | 19:59 | NV
240517SZJR

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je danas u Sarajevu sa predstavnicima Svjetske jevrejske organizacija za restituciju i Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini o restituciji imovine koja je oduzeta Jevrejima u BiH za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata.

Predstavnici Svjetske jevrejske organizacije za restituciju i i Jevrejske zajednice u BiH podsjetili su da je Bosna i Hercegovina jedna od 47 država koje su 2009. godine potpisale Deklaraciju iz Terezina, koja potvrđuje „važnost restitucije javne i pojedinačne nepokretne imovine koja je pripadala žrtvama Holokausta i drugim žrtvama nacističkog progona“. Naglasili su da u Bosni  i Hercegovini do sada nije učinjeno puno na rješavanju ovog pitanja i predložili osnivanje mješovite radne grupe s ciljem iznalaženja rješenja.

Osmanović je rekao da je Ministarstvo civilnih poslova spremno da u okviru svojih nadležnosti učestvuje i podrži takvu radnu grupu. Podsjetio je da je 2009. godine izrađen nart zakona koji bi definisao ovu oblast, ali da nije ušao u proceduru donošenja.

Ministar je podsjetio da je u BiH pred Drugi svjetski rat živjelo oko 14 000 Jevreja, te da se na rješavanju pitanja njihove imovine, ali i imovine ostalih zajednica u BiH, treba ozbiljno raditi.

Na sastanku je rečeno i da je, iako pitanje restitucije nije uslov za članstvo u Evropskoj uniji, proces priključenja dobar trenutak za otpočinjanje ovog procesa.

 

NV

Na vrh