Osmanović s predstavnicima UGBiH i Muzeja savremene umjetnosti RS

Direktor Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine Strajo Krsmanović i direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković informirali su danas ministra civilnih poslova BiH Adila Osmanovića da bi trebalo što prije započeti pripreme za predstavljanje BiH na Venecijanskom bijenalu 2017

28. Mar 2016. | 15:30 | K.K
56758

Vujković je navela da, imajući u vidu prethodna iskustva, kao i činjenicu da će Bijenale 2017. početi mjesec dana ranije nego što je to uobičajeno, pripreme treba početi na vrijeme i učiniti sve da Bosna i Hercegovina osigura redovno predstavljanje u Veneciji.

Ona se založila za iznajmljivanje galerijskog prostora u Veneciji na duži period kako bi bila otklonjena neizvjesnost u vezi s nastupima Bosne i Hercegovine na Bijenalu, a prostor bi mogao biti korišten i za učešće arhitekata iz BiH na Bijenalu arhitekture koje će u Veneciji biti održan 2018.

I direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović podržao je inicijativu iz Muzeja savremene umjetnosti RS i rekao da treba postići dogovor svih u BiH, kako bi država na Bijenalu bila predstavljena na najbolji način.

Osmanović je obećao da će Ministarstvo civilnih poslova u okviru svojih nadležnosti podržati koncept predstavljanja koji bude usaglašen u umjetničkim krugovima u BiH.

Zatražio je od umjetnika usaglašen prijedlog nastupa u Veneciji s finansijskom konstrukcijom što prije, kako bi na vrijeme bili provedeni svi potrebni koraci za nastup države na Venecijanskom bijenalu 2017., saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

(Agencija FENA)

Na vrh