Osmanović sa entitetskim ministrima kulture o učešću na venecijanskom bijenalu

4. Oct 2016. | 21:58 |
osmanovic_entitetski_ministri_za_kulturu

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je u Sarajevu sa entitetskim ministrima za oblast kulture Zorom Dujmović i Danom Maleševićem o modalitetima predstavljanja BiH na Bijenalu savremene umjetnosti i Bijenalu arhitekture u Veneciji za naredne tri godine.

Sastanku su prisustvovali i direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović i direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković.

Osmanović je istakao da se ne smije ponoviti situacija od prošle godine, kada se Bosna i Hercegovina nije predstavila na jednoj od najprestižnijih smotri savremene umjetnosti, saopćeno je iz pres službe Ministarstva civilnih poslova.

“Potrebno je što prije Savjetu ministara dostaviti potrebne informacije, kako bi planirani projekti bili prihvaćeni i sve pripreme provedene u zadatim rokovima”, naglasio je Osmanović.

Na sastanku je pokrenuta inicijativa da se sporazumu koji su potpisale dvije institucije kulture, a kojim je predviđeno naizmjenično predstavljanje na Venecijanskom bijenalu, pridoda i sporazum koji bi potpisala nadležna ministarstva, a kojim bi se osigurala trajna finansijaka podrška i kontinuirano predstavljanje BiH na Bijenalu savremene umjetnosti, te na Bijenalu arhitekture.

(FENA)

Na vrh