Osmanović u Rusiji: Izlaganje originala Povelje Kulina bana u BiH je veoma važno

17. Nov 2017. | 23:03 | NV
osmanovic

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović, na poziv ministra kulture Ruske Federacije, prisustvuje VI Sankt-Peterburškom međunarodnom kulturnom forumu tokom kojeg je razgovarao sa zvaničnicima ministarstva kulture Ruske Federacije.

Ministar Osmanović upoznao je sagovornike da su u Bosni i Hercegovini ispunjeni uvjeti za potpisivanje Programa saradnje u oblasti kulture, nauke i obrazovanja između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije za naredne dvije godine. Predstavnici ruskog ministarstva kulture saopćili su da će do kraja godine biti završena njihova unutrašnja procedura i Program saradnje biti spreman za potpisivanje.

Na sastanku je zajednički ocjenjeno da će Program doprinijeti daljem razvoju saradnje između kulturnih institucija dvije zemlje. Kao primjeri dobre saradnje u oblasti kulture izdvojeno je nedavno gostovanje ansambla Alekdandrov u Banjaluci koji je ostavio impresivan utisak.

Na ovogodišnjem Sankt-Peterburškom kulturnom forumu učestvuje i naš poznati reditelj Haris Pašović, a istaknuta je i odlična saradnja u okviru Foruma slavenskih kultura, te razgovarano o projektima saradnje u 2018. godini.

Osmanović je upoznao sagovornike o pismu upućenom Federalnoj agenciji naučnih organizacija Rusije (FANO) kojim je tražen sastanak i razgovor o mogućnostima privremenog izlaganja originala Povelje Kulina bana u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine. Osmanović je zamolio da ministarstvo kulture Rusije pomogne u realizaciji ove inicijative te upoznao sagovornike da je Vijeće ministara BiH zadužilo Ministarstvo civilnih poslova da preduzme aktivnosti po ovom pitanju.

Predstavnici ministarstva kulture Rusije informirali su da je za aktivnosti Federalne agencije naučnih organizacija nadležno Ministarstvo obrazovanja, dok ministarstvo kulture Rusije daje dozvole za organiziranje izložbi. Zaključeno je da će se nastaviti razgovori o ovoj temi u narednom periodu, te da je potrebno razmotriti mišljenje Ministarstva obrazovanja Rusije i FANO-a imajući u vidu i posebnost uvjeta prostora u kome se Povelja čuva.

Ministar Osmanović istakao da su nadležne institucije u BiH spremne da daju sve potrebne garancije da do izložbe dođe. Naglasio je da bi to bio izuzetan kulturni događaj na najvišem nivou i od izuzetnog značaja za bosanskohercegovačke građane koji bi imali priliku da vide original Povelje Kulina Bana.

Povelja Kulina Bana jedno od najdragocjenijih kulturnih dobara Bosne i Hercegovine. Ispisana je prije 828 godina, 28. avgusta 1189. godine, rukom bosanskog vladara Kulina Bana i od neprocjenjivog značaja je za historiju Bosne i Hercegovine. To je prvi poznati diplomatski dokument izdat od strane jednog bosanskog vladara, vladaru druge države. Kao takav, ovaj dokument svjedoči o dubokim korijenima bogatog bosanskohercegovačkog kulturno-historijskog i jezičkog nasljeđa koje bilježi srednjovjekovna Bosna.

Tokom boravka u Sankt-Petersburgu ministar Osmanović susreo se s više zvaničnika zemalja učesnica Međunarodnog kulturnog foruma.

Forum u Sankt-Petersburgu jedinstvena je i ekskluzivna kulturna manifestacija, koja okuplja hiljade stručnjaka iz oblasti kulture iz cijelog sveta. Među njima su pozorišne i operske zvijezde, baletni plesači i treneri, izuzetni reditelji i muzičari, predstavnici vlasti i privrede, lideri akademske zajednice. Predstavnici 79 zemalja učestvuju na ovogodišnjem Forumu, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

NV

Na vrh