Osnovan PDA u Tuzli: Dojava o postavljenoj bombi nije spriječila održavanje skupa

24. Mar 2018. | 23:30 | NV
kukic avaz.ba

U Tuzli je danas poslijepodne održana osnivačka skupština Pokreta demokratske akcije (PDA) stranke do čijeg je osnivanja došlo nakon nedavnog uvođenja povjereništva u Kantonalni odbor SDA TK, javio je portal avaz.ba.

Velika sala tuzlanskog BKC-a bila je pretijesna da primi sve zainteresirane koji su podržali ovaj politički projekat, te je tako ogroman broj njih rad osnivačke skupštine pratilo video prenosom iz hodnika, galerijskog prostora kao i prostora ispred same zgrade BKC-a, navodi dalje avaz.ba.

Prisutnim su se obratili članovi Inicijativnog odbora za osnivanje PDA Senad Alić, Jakub Suljkanović, Munevera Bećarević, Senad Mehmedinović i Azmir Husić.

“Prije svega želim naglasiti da PDA ostaje vjeran ideji i tradicionalinim vrijednostima koje je baštinio prvi predsjednik RBiH rahmetli Alija Izetbegović, a nastavio rahmetli predsjednik Sulejman Tihić. Ideja Alije Izetbegovića bila je društvo jednakih šansi, društvo u kojem neće dominirati pojedinci, gdje neće vladati elite i određene klase, već pravna država u kojoj se zasluge mjere i vrijednuju prema radu”, naglasio je predsjednik Inicijativnog odbora osnivanja PDA Senad Alić.

Alić je rekao da pojedinci danas ne samo da su izdali ideju Alije Izetbegovića već da su postali vladajuće elite, koje svojataju najprije Izetbegovića i njegove ideje, svojataju odbranu države za koju je poginulo hiljade njenih časnih sinova, te se i sami izjednačavaju sa državom.

Navodeći razloge zbog kojih je došlo do osnivanja PDA, kao i plan ove stranke da BiH učini prostorom jednakih šansi za sve njene građane, Alić je rekao da postoji dugogodišnji maćehinski odnos prema Tuzlanskom kantonu od strane pojedinih vlastodržaca iz Sarajeva, a čemu su značajno godinama doprinosili kadrovi SDA koji su zahvaljujući biračkom tijelu Tuzlanskog kantona za sebe i svoje porodice odavno našli uhljebljenje u Sarajevu.

“Niko ovdje nema ništa protiv Sarajeva, jer je to glavni grad naše države i mi ga smatramo svojim gradom, kao i njegove građane. Ali, tražili smo da se značajni infrastrukturni projekti, prije svega energetski, pokrenu u našem kantonu jer su postojeći na izdisaju, ali nismo naišli na razumjevanje. Tražili smo pravilnu i poštenu raspodjelu prihoda, a umjesto toga, munjevito je krenuo proces navodnog čišćenja kadrova. Nije krenuo tamo gdje je to najpotrebnije pred vlastitim vratima SDA gdje je ujedno i najprljavije. Uslijedile su staljinističke metode obračunavanja vrha SDA sa svima onima koji ne misle kao oni”, kazao je Alić

 

Prisutan i Kukić

Među prisutnim na osnivačkoj skuštini PDA primjetan je bio veliki broj nekadašnjih uglednih članova SDA iz Tuzlanskog kantona, među kojima i desetine onih koji su devedesetih godina bili osnivači ove stranke, izvještaja avaz.ba.

Burnim aplauzom i ovacijama prisutnih pozdravljeno je pojavljivanje Mirsada Kukića u BKC-u, koji se, inače, prvi put nakon što je razriješen mjesta predsjednika KO SDA TK, pojavio u javnosti.

Ovih dana očekuje se i i zvanična registracija Pokreta demokratske akcije, nakon čega će ubrzo biti sazvana i izborna skupština, na kojoj će se birati predsjednik i druga stranačka tijela.

 

Prijetnjom bombom pokušali spriječiti osnivačku Skupštinu PDA u Tuzli

Nakon što je skup okončan procurile su informacije da je u toku održavanja manifestacije policija obavijestila organizatore da imaju dojavu kako je, navodno, u sali BKC-a postavljena eksplozivna naprava, te da je potrebno isprazniti, izvještava avaz.ba.

“Tačno je da je tokom održavanja skupa stigla dojava o postavljenoj bombi u BKC-u. No, prije početka osnivačke skupštine u BKC -u, posebno u sali gdje se skup održavao izvršen je KDZ pregled, tako da je sve proteklo bez uznemirenja i panike. Dojava je stigla sa broja 066 – policija ima podatke o svemu, tako da slijedi dalja policijska provjera” kazao je Avazu ministar MUP-a TK Husein Topčagić.

pda 2

NV / avaz.ba / foto avaz.ba

Na vrh