Otvoren novi kreativni HUB u Sarajevu

7. Mar 2018. | 21:50 | NV
AABH HUB39

Asocijacija arhitekata u BiH u februaru 2018. godine otvorila je novi kreativni centar – AABH HUB. Centar nudi prostor za rad po ‘coworking’ modelu freelancerima, malim firmama i samozaposlenima iz kreativne industrije, arhitektima, produkt dizajnerima, grafičkim dizajnerima, IT profesionalcima i svim ostalima koji traže svoje mjesto za rad. Kao takav, ima za cilj da poveže pojedince i male kompanije koji trenutno rade na način da freelance-aju, rade u neuslovnim i neinspirativnim prostorima ili žele da sarađuju u svom poslu sa drugim profesionalcima.

Po već isprobanom modelu u svim gradovima u svijetu, od Sillicon Valley-a do Sofije, Beograda, Šangaja, kada pojedinci različitih zanimanja dijele dnevno isti prostor, dokazano dolazi do stvaranja novih mogućnosti, projekata, kompanija i novog profita. AABH HUB tako stvara zajedničku platformu za rad, edukaciju, umrežavanje, traženje novih prilika i povezivanje sa drugim evropskim centrima. U ovome je već ostvarena uspješna saradnja sa BiH profesionalcima u dijaspori, na koji način raste konkurentnost BiH profesionalaca na vanjskom tržištu, pa tako i domaćem.

Princip zajedničkog prostora za rad (‘coworking’) unutar AABH HUB-a funkcioniše po principu iznajmljivanja radnog mjesta i korištenja svih ostalih pogodnosti radnog prostora – pristup kratkim edukacijama AABH HUB-a, internet, kuhinju, siguran pristup, prostoriju za sastanke.

Prostor se može koristiti kroz pakete iznajmljivanja radnog mjesta na mjesečnoj i dnevnoj bazi po promotivnim cijenama, a sve detaljnije informacije možete naći na web stranici AABH.

Iskra Leko, jedna od korisnica HUB-a koja u novom prostoru razvija svoj start-up ‘BIM Studio Spark’ kao razloge iznajmljivanja radnog mjesta u AABH HUB-u navodi: “Ako pobliže pogledate, načini rada u Evropi i svijetu se ubrzano mijenjaju – koncept samo jednog radnog mjesta ‘na neodređeno’ više ne postoji, a tehnologija, obrazovanje i jeftine avionske karte vam omogućavaju da ne budete vezani samo za domaće tržište. Svejedno, raditi kao pojedinac je teško – jednostavno morate sarađivati i dijeliti posao sa drugim profesionalcima u traženju ideje za osnivanje firme ili traženja novih projekata. Kreativni hub-ovi u regiji i Evropi su zaista fenomenalan i vrlo uspješan model. Kroz AABH HUB želim da sarađujem sa drugima koji traže svoju priliku i nude profesionalne usluge u zajedničkom prostoru, upoznajem potencijalne klijente jer znam da će tako biti puno brže i lakše da razvijam svoj biznis. Prilika je puno i na BiH tržištu i samo ih treba znati iskoristiti.”

U isto vrijeme, AABH podržava edukaciju za unaprjeđenje profesionalnih vještina, potrebnih za konkurentnost na tržištu rada koje pomažu u poduzimanju vlastitih incijativa. Povezivanje sa profesionalcima srodnih zanimanja i traženje poslovnih prilika pomaže pri razvijanju kritičkog mišljenja, modela organizacije, stvaranja novih kontakata, mogućnosti za rad i novih prilika na bosanskohercegovačkom i inostranom tržištu.

AABH HUB možete naći u centru Sarajeva na adresi Alipašina 2, a svoju prijavu možete poslati na – [email protected]

COVER

NV

Na vrh