Otvoren rekonstruisani objekt Doma zdravlja i Općine Ilijaš: Dodatni prostor za nove zdravstvene usluge građanima i rad Općinskog vijeća

28. Feb 2017. | 22:33 | NV
sl 1

U okviru obilježavanja Dana Općine Ilijaš, danas je u ovoj lokalnoj zajednici otvoren rekonstruisani objekt Doma zdravlja i Općine. Svečanosti su prisustvovali čelnici Kantona, Općine, uposlenici ovih institucija, kao i načelnici drugih općina u Kantonu Sarajevo te brojni građani Ilijaša.

Na zajedničkom objektu u kojem su smješteni Dom zdravlja i Općina izvršeni su radovi nadziđivanja, i to dvije etaže za potrebe Doma zdravlja i jedne za Općinu, te je izmijenjena  fasada i ugrađen lift za korisnike zdravstvenih usluga. Završeni su i  građevinski radovi u unutrašnjosti objekta, nabavljen je kancelarijski namještaj i IT oprema  te je uređen  glavni ulaz u zgradu.

Ukupna vrijednost investicije je 1.410.000 KM, od kojih je 910.000 KM izdvojila Općina Ilijaš, a  ostatak sredstava Kanton Sarajevo.

„Realizacijom ovog projekta Dom zdravlja Ilijaš dobio je ukupno 509 metara kvadratnih, čime su se osigurali prostorni uslovi za pružanje novih zdravstvenih usluga  u okviru Centra za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju, ali i bolji uslovi za rad Centra za mentalno zdravlje i drugih postojećih službi Doma zdravlja. Općina Ilijaš će dobila dodatnih  353 metara kvadratnih za salu Općinskog vijeća i kancelarijski prostor za rad službi organa uprave“, naveo je općinski načelnik Akif Fazlić.

Ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj je zahvalila općinskom vijeću i načelniku na senzilibilitetu koji su pokazali prema potrebama u zdravstvu koje je,  kako je kazala, u teškoj finansijskoj situaciji. Naglasila je da su ovakve donacije i pomoći lokalne zajednice dragocjene.

“Građani Općine Ilijaš će  imati dostupnije zdravstvene  usluge fizikalne terapije, koje su im   dosada pružane u Vogošći. Osiguran je i novi, adekvatan prostor za rad Centra za mentalno zdravlje  kao i za nekoliko drugih  disciplina što će sigurno omogućiti kvalitetniju i bližu uslugu građanima“, izjavila je ministrica  Ademaj. Najavila je nastavak ovog projekta sa Općinom u sklopu kojeg je u ovoj godini planirano utopljavanje drugog dijela Doma zdravlja, a za što je iz Budžeta KS već izdvojeno 120.000 KM.

Premijer Konaković je u izjavi za novinare kazao da su prigradske općine u Kantonu Sarajevo ranije bile nepravedno zanemarene od viših nivoa vlasti kada su u pitanju ulaganja u ovakve projekte. To je uočila Vlada u ovom sastavu, te  je data finansijska podrška nizu značajnih infrastrukturnih projekata, a šest ih je realizovano u ovoj općini posljednje dvije godine.

„Zadovoljstvo nam je da imamo kvalitetnu saradnju sa Općinom Ilijaš, koja je kao partner u ovom projketu izdvojila veći dio sredstava od Kantona. To znači da općinski načelnik i administracija posvećuju veliku pažnju i oblastima poput zdravstva a koja je u ustavnoj nadležnosti Kantona“, naglasio je premijer Konaković i najavio nastavak zajedničkih projekata u ovoj lokalnoj zajednici.

 

NV

Na vrh