Otvoren stečaj nad beogradskom Politikom

19. Nov 2016. | 19:50 | NV
Politika-1914

Prema podacima Agencije za privredne registre, nad Politikom ad stečajni postupak otvoren je u još 8. novembra rješenjem Privrednog suda u Beogradu, ali je odluka objavljena u APR-u tek ove srijede., prenosi capital.ba pisanje srbijanskog portala danas.rs.

Rješenjem suda zabranjeno je sprovođenje izvršenja na imovini Politike ad, uključujući i “zabranu koja se odnosi na ostvarivanje prava razlučnih povjerilaca.” Zabranjeno je i Narodnoj banci Srbije da sprovodi naloge za blokadu i prinudnu naplatu sa računa ove firme.

Otvaranje stečajnog postupka otvara niz pitanja o budućnosti lista Politika. Ove dnevne novine izdaje firma “Politika novine i magazini” (PNM) koja se nalazi u ravnopravno podijeljenom vlasništvu Politike ad i firme East media group iz Moskve.

Politika ad je u većinskom vlasništvu države, koja direktno raspolaže sa 31 odsto akcija, dok ostatak upravljačkih prava ostvaruje preko PIO fonda, Akcionarskog fonda, Elektroprivrede Srbije i drugih preduzeća.

Sada, kada je Politika ad u stečaju, postoji mogućnost da list Politika promjeni vlasnika. Moguće je, recimo, da povjerioci Politike ad zatraže da ovo preduzeće proda svoj udio u PNM-u, kako bi se iz tog prihoda namirio dug prema njima.

Da li bi u tom slučaju novi vlasnik bio onaj koji ponudi najviše ili bi se povjerioci vodili drugim kriterijumima, vidjeće se ako do toga dođe. Poznato je da je Adria medija grupa, tojest porodica Rodić koja stoji iza Kurira, namjeravala da kupi Politiku, ali joj to do sada nije pošlo za rukom. Ako bi udio Politike ad bio ponuđen na prodaju radi namirenja povjerilaca, Rodići bi legitimno mogli da ponude najvišu sumu.

Čak bi i država mogla da se pozove na slovo zakona i načelno konstatuje kako ne može da se miješa u dužničko-povjerilačke odnose. Time bi Rodići bili na samo korak od potpunog vlasništva u “najstarijem listu na Balkanu”, ako se pokažu kao tačne tvrdnje da Adria media grupa ima “krovni ugovor” sa njemačkom izdavačkom kućom Funke, koja je ranije bila suvlasnik Politike.

Naime, East media grupa je od Funkea kupila drugu polovinu Politike – ali na rate, a ugovor je navodno takav da ako Ist medija počne da kasni sa uplatama, Funke ima pravo da raskine ugovor. Tada bi umjesto East medije “uskočili” Rodići. Ist medija je, inače, u vlasništvu Miroslava Bogićevića.

Ipak, pitanje je koliko je ovaj scenario realan, jer Politika sigurno neće pripasti nikome koga ne odabere aktuelna vlast, kao što je sa ovim listom uvijek i bio slučaj.

Čak i bez toga, list iz Makedonske ulice, sada se nalazi u potpuno vanrednoj pravnoj situaciji. Jedan vlasnik mu je u stečaju. Drugi vlasnik praktično ne postoji (East media je izbrisana iz registra pravnih lica u Moskvi). Jednoj direktorki je istekao mandat, a druga radi bez ugovora. Uprkos svemu tome, Politika i dalje izlazi.

 

NV / capital.ba

Na vrh