Otvorena izložba "Kultura akvarela" slikarice Nerice Abdulić-Osmančević

Izložba koja je otvorena na incijativu Turskog kulturnog centra Yunus Emre, sadrži portrete, zimske motive, motive susreta, pejsaže, te gradove Austrije i BiH, a za posjete će biti otvorena do 3. januara

23. Dec 2013. | 20:54 | A.K
16511

U Turskom kulturnom centru "Yunus Emre" u Sarajevu večeras je otvorena izložba akvarela bosanske akademske slikarke Nerice Abdulić-Osmančević pod nazivom "Kultura akvarela".

Osmančević, koja je rodom iz Banja Luke a tokom rata utočište pronašla u austrijskom gradu Salzburgu, kazala je kako ju je za ovakav naziv izložbe ponukalo pitanje austrijskog kolege poznatog salzburškog akvareliste Bernharda Vogela, o tome "kakva je kultura akvarela u Bosni i Hercegovini".

"Prošle godine sam bila na njegovoj izložbi u Salzburgu i tokom razgovora me upitalo kakva je kultura akvarela u BiH. Ja sam se tada zaista zbunila, jer mi uopće nemamo tu kulturu. Akvarel je jako zapostavljena likovna tehnika, čak i tokom početka mog studija osjetila sam da ću taj put morati tražiti sama", kazala je Osmančević.

Naglasivši da akvarel uopće nije tretiran kao likovna tehnika u slikarskim krugovima, te da je osim toga i potcijenjen, to je, prema Osmančevićevoj, jedna jako teška tehnika koja traži izuzetan senzibilitet, dobru koncentraciju, sigurno vođenje kista po bjelini papira, sigurno osvajanje prostora, odnosno sve one stvari za koje čovjek mora imati predispozicije da bi egzistirao kao akvarelista.

Kada su u pitanju motivi same izložbe, na akvarelima banjalučke slikarke moguće je vidjeti portrete, zimske motive, motive susreta, pjezaže, te gradove Austrije i BiH.

Rabia Bozkurt, v.d. direktora Turskog kulturnog centra Yunus Emre, za AA je kazala kako je kulturni centar Yunus Emre ponudio svim umjetnicima u BiH da izlože svoja djela u prostorijama ovog centra.

"Turski kulturni centar Yunus Emre će uvijek biti na raspolaganju umjetnicima iz BiH, i oni se u našem ćentru mogu osjecati kao kod kuce. Nasa saradanja na kulturnom i obrazovnom planu ce svakako biti nastavljena i kroz umjetnost", kazala je Bozkurt.

Otvorenju izložbe prisustvovao je veliki broj građana Sarajeva, a oni koji u narednim danima žele pogledati djela Nerice Abdulić-Osmančević, mogu to uraditi do 3. januara 2014. godine.

(AA)

Na vrh