Otvoreno pismo premijeru i ministrici vanjskih poslova Kanade: Zaustavite Milorada Dodika

20. Jul 2017. | 07:53 | NV
milorad_dodik_un

Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), uputio je novo otvoreno pismo “u ime Internacionalnog ekspertnog tima IGK”. Ovaj put pismo je upućeno prema kanadskom državnom vrhu, odnosno premijeru (Justin P. J. Trudeau) i ministrici vanjskih poslova (Chrystia Freeland), od kojih traži da se aktivno uključe u situaciju u Bosni i Hercegovini, posebno nakon posljednjih izjava Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska. U pismu stoji:

“Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska, pa samim tim i antikanadska kampanja Milorada Dodika, predsjednika entiteta Republika Srpska, se mora konačno zaustaviti i sankcionisati. U ime Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida, Kanada, tražimo da Kanada sankcioniše i zaustavi Milorada Dodika, glavnog generatora destrukcije države Bosne i Hercegovine, kao i njegove saveznike iz entiteta Republika Srpska i Republike Srbije, koji kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost. Svojim antidržavnim djelovanjem blokiranju bosanskohercegovačke, evropske i NATO integracije.

Takvo ponašanje je suprotno temeljnim i univerzalnim ljudskim pravima i slobodama i vrijednostima ljudskog dostojanstva, te zaslužuje svaku osudu. Suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svaku žrtvu, ili preživjelog, za svakog čovjeka i svaku civilizaciju. Takvo ponašanje unosi nemir i strah u javni život Bosne i Hercegovine, regije i Evrope. Takvo ponašanje unosi i nemir i strah i među kanadske Bošnjake, od kojih su većina žrtve genocida.

Dodikove izjave su krajnje skandalozne, fašističke i šovinističke, kojim negira genocid i veliča pravosnažno osuđene vođe ratnih zločinaca, prijeti otcjepljenjem entiteta Republika Srpska, organizuje antidržavne referendume, uskraćuje osnovna ljudska prava i slobode povratnicima u entitet Republika Srpska, podriva suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine.

Povratak izbjeglica nije okupacija kako to Dodik sramno i neljudski izjavljuje, već elementarno ljudsko pravo.

Na javnom skupu u Bratuncu 7. jula, za bošnjačke povratnike u Podrinje rekao je da su se “vratili nakon rata da ponovo okupiraju Drinu”. Takva dehumanizirajuča izjava ponovo je ponizila preživjele žrtve genocida, ponizila je istinu i pravdu. Po Miloradu Dodiku, Bošnjaci, starosjedioci Podrinja su okupatori, genocid počinjen nad njima je pozitivan, a njihov povaratak je ponovna okupacija i treba je spriječiti. Time on poziva na novi genocid u Bosni i Hercegovini, što je u direktnoj suprotnosti sa višegodišnjim naporima Kanade za bolju budućnost bosanskohercegovačke države. Dodikov termin ‘otadžbinski rat’, je skandalozan jer je upravo taj rat odgovoran za genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini.

Radi se o najopasnijoj praksi jednog zvaničnika u Bosni i Hercegovini od završetka oružanog dijela agresije i genocida. Ovom antobosanskom praksom Dodik je potvrdio kontinuitet ugrožavanja stabilnosti države Bosne i Hercegovine, njen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet. Ugrozio je i stabilnost regije i Evrope i ponizio sve dosadašnje napore Kanade u vezi bolje budućnosti Bosne i Hercegovine. Mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena u kome je počinjen genocid mogu biti žrtve Dodikovog govora mržnje i manipulacije nekažnjenih ideologa, ili podržavalaca genocida i doći u priliku da ponove genocid. To se odlučnom akcijom mora spriječiti.

Imajući u vidi navedeno pozivamo Vas da konkretnim i odlučnim mjerama odgovorite na ove ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti Bosne i Hercegovine, da Dodiku zabranite ulazak u Kanadu i sankcionišete eventualnu njegovu imovinu u Kanadi, te da njega i njegovu političku partiju stavite na crnu listu u Kanadi. Također, pozivamo Kanadu da kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini zatraži od svih članica da se hitno oglase po pitanju ovih opasnih, nacionalističkih prijetnji.

Imajući u vidu da su na skupu na kome je Dodik izrekao navedene anticivilizacijeske prijetnje bili prisutni srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin i ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini Stanimir Vukičević, te da se isti do sada nisu oglasili i osudili Dodikov govor mržnje, smatramo korisnim po mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini i regionu da Kanada predloži članicama  Evropske unije da u procesu otvaranja novih poglavlja za pregovore o priključenju Republike Srbije Evropskoj uniji postave uvjet da ta zemlja mora priznati odluke međunarodnih sudova o genocidu u Republici Bosni i Hercegovini i da ne pregovaraju sa onima koji negiraju odluke međunarodnih sudova, jer ukoliko neko ne poštuju te odluke kako će poštovati druge evropske standarde.

Kanada kao jedna od lidera u svijetu u oblasti ljudskih prava i sloboda i kao država koja je politički, odlukom Parlamenta, priznala pravno potvrđen genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini od strane najvažnijih svjetskih sudova, ima povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprostavi negiranju genocida u Bosni i Hercegovini i najoštrije osudi kontinuitet govora mrženje od strane Dodika i njegovih istomišljenika.”

NV / IGK