Ovako avioni slijeću na jedan od najopasnijih aerodroma

Iako slijetanja po izuzetno ružnom vremenu nisu rijetkost, skoro svaki video snimak nekog velikog putničkog aviona koji se “bori” s naletima snažnog vjetra iznova budi pažnju

21. Feb 2016. | 20:54 | S.M
54976


Najnoviji stiže s ostrva Madeire, čiji je aerodrom lociran s jedne strane blizu obale, a s druge pored brdovitog terena, pa su loši vremenski uslovi tamo veoma česti.

Na snimku su prikazana tri dramatična slijetanja i jedno polijetanje. Prvi avion je desnim krilom zamalo dodirnuo pistu, ali je pilot uspio da ga “ispravi” i sigurno ga prizemlji.

Drugi je slijetao u trenutku kada su udari vjetra bili toliko snažni da pilot nije htio da rizikuje, pa je u posljednjoj sekundi odustao od slijetanja.

Treći avion se također probijao kroz olujni vjetar, ali u ovom je slučaju slijetanje bilo “najmirnije”.

Četvrti avion je snimljen nakon polijetanja, kada se zbog vjetra također opasno zanjihao.

Aerodrom u Madeiri inače važi za jedan od najopasnijih na svijetu kada je slijetanje u pitanju.

Piloti koji lete na Madeiru zbog konfiguracije terena oko aerodroma moraju da prođu posebnu obuku kako bi slijetanja i polijetanja bila besprijekorna. Pista je u dva navrata morala da bude produžena zbog teških nesreća, uključujući i onu fatalnu do koje je došlo 1977. godine, kada je avion kompanije TAP izletio i sudario se sa mostom, prilikom čega je nastradalo više od 130 ljudi.

Oznake: >

Na vrh