Čović i Izetbegović razgovarali s Mogherini i Hahnom o izazovima BiH na evropskom putu

Razgovarno je o aktuеlnim i budućim izazovima BiH na njenom evropskom putu

9. Dec 2015. | 13:03 | A.D
51200

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović i član Predsjedništva Bakir Izetbegović susreli se u Briselu s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Evropske komisije Federicom Mogherini, te s evropskim komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili spremnost za nastavak započete dinamike kretanja BiH prema članstvu u Evropskoj uniji, te naglasili reformsku opredijeljenost svih učesnika procesa.

Rezultati dosadašnjeg rada u procesu evropskih integracija predstavljaju dodatnu motivaciju za domaće vlasti da nastave ispunjenje preostalih obaveza, među kojima su prioritetni nastavak provedbe Reformske agende, funkcionalan mehanizam koordinacije i prilagodba SSP-a nakon ulaska Republike Hrvatske u EU.

Istakli su da svi relevantni akteri u BiH rade na postizanju konačnog dogovora o ovim važnim pitanjima, kako bi BiH mogla predati kredibilan zahtjev za članstvo u EU u što skorije vrijeme. Naglasili su i da su ekonomski pokazaoci u BiH najbolji u zadnjih 10 godina, te da su odnosi u regiji sve stabilniji i bolji.

Visoka predstavnica Mogherini i komesar Hahn su istakli bezrezervnu podršku BiH na njenom evropskom putu, te pozdravili vidljivi napredak koji je BiH postigla tokom ove godine. Dodali su da je Predsjedništvo BiH pokazalo snažnu opredijeljenost da iskoristi obnovljeni pristup Evropske unije i snažno pokrene proces evropskih integracija BiH nakon višegodišnjeg zastoja, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

(Agencija FENA)

Na vrh