Oxford oduzeo Aung San Suu Kyi orden grada

28. Nov 2017. | 20:58 | NV
1(191)

Mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi ostala je bez visokog priznanja britanskog grada Oxforda, zbog “nedjelovanja” u upravljanju krizom oko Rohinja, objavilo je Općinsko vijeće.

“Kad je Aung San Suu Kyi primila orden Freedom of the City 1997. godine, bilo je to jer je utjelovljavala vrijednosti tolerancije i internacionalizacije Oxforda”, saopćilo je Općinsko vijeće.

“Danas smo donijeli odluku, prvu takve vrste, da joj oduzmemo najveće priznanje grada, zbog njezina nedjelovanja protiv ugnjetavanja manjine Rohinja”, dodaje se u tekstu, objavljenom nakon što je ta odluka izglasana jednoglasno u ponedjeljak navečer.

Krajem septembra ugledni Oxford Univerzitet odlučio je skinuti sa zida portret Aung San Suu Kyi, svoje nekadašnje studentice.

Nedavno je irski muzičar i aktivist u borbi protiv siromaštva u svijetu Bob Geldof vratio svom rodnom gradu nagradu “Sloboda grada Dublina” te rekao da je ne može zadržati, s obzirom na to da je tu nagradu dobila i mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi.

Više od 600.000 muslimana iz mijanmarske pokrajine Rakhine pobjeglo je u izbjegličke logore u Bangladeš, nakon vojnih operacija koje su Ujedinjene nacije  opisali kao operacije etničkog čišćenja, a Mijanmar ih je pokrenuo nakon navodnog napada pobunjenika Rohinja.

Stanje s Rohinja muslimanima izazvalo je ogorčenost širom svijeta te je bilo i poziva da se Suu Kyi oduzme Nobelova nagrada za mir koju je dobila 1991. godine jer nije osudila mijanmarske vojne akcije.

 

NV / NAP

Na vrh