“Ožalošćena porodica” u NP Sarajevo

23. Jan 2017. | 18:56 | NV
OŽALOŠĆNA PORODICA SLIKA

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u srijedu, 25. 1. 2017. sa početkom  u 19:30 sati, bit će izvedena komedija Branislava Nušića “Ožalošćena porodica” u režiji Ahmeda Imamovića.

U komediji “Ožalošćena porodica” publika će moći uživati i 6. februara 2017., kad će ponovo biti izvedena na našoj sceni.

Nušićeva komedija, u kojoj rodbina iščekuje otvaranje testamenta, postaje borba za snove i pravo na život. Ta borba je bespoštedna i sva su sredstva dozvoljena, a učesnici borbe nemaju šta da izgube osim snova o nasljedstvu za koje su na trenutak povjerovali da im pripada.

Nušić tokom tri čina do kreaja raskrinkava površnost ‘iskrene’ tuge i nepreglednost ljudske nezajažljivosti. Prepoznatljivi likovi u bliskim nam mukama izazivaju smijeh svojim sumanutim pokušajima da se domognu nečega što nije njihovo, uspostavljaju apsurdnu logiku dokazujući svoja prava na nasljedstvo preminulog rođaka, istovremeno dokazujući sumnjive rodbinske veze.

Ovaj tekst nudi splet jako dobro ispisanih likova, karaktera, te zanimljivih i nadasve komičnih situacija. Istinsko ‘nušićevsko’ viđenje neprolazne društvene teme, galerija lica male pameti koji se takmiče lažima i cinizmom. Predstava ‘Ožaloščena porodica’, daje nam do znanja besmrtnost Agatona Arsića, koji je uvijek tu negdje među nama. Na sceni mu se još možemo i trebamo smijati, a u stvarnom životu ga se dobro čuvati.

https://www.youtube.com/watch?v=ZvIW4EWtpVw   

 

NV

Na vrh