Ozvaničen početak škole programiranja “CoderDojo” Sarajevo

31. Jul 2017. | 12:10 | NV
IMG-06

Na Prirodno-matematičkom fakultetu zvanično otvorena škola programiranja CoderDojo Sarajevo. U narednih mjesec dana, 130 polaznika starosti od 13 do 17 godina, imaće priliku naučiti programirati u programskom jeziku Python.

Na ceremoniji otvaranja škole programiranja, roditeljima i djeci su se obratili studenti Prirodno-matematičkog i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu kao i predstavnici kompanija članica udruženja Bit Alijansa.

“Ovim projektom, za koji se nadamo da će postati redovna aktivnost Bit Alijanse, želimo pružiti mogućnost mladoj populaciji da se upozna sa svijetom programiranja, te ih na taj način motivisati da se u budućnosti bave poslovima u oblasti informacionih tehnologija”, poručio je prisutnim roditeljima i polaznicima Armin Talić, direktor udruženja Bit Alijansa.

Ljetna škola za buduće programere biće održana u saradnji sa studentima Prirodno-matematičkog fakulteta i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu, po planu učenja koji definiše CoderDojo zajednica. Prirodno-matematički fakultet i Elektrotehnički fakultet su ustupili svoje računarske sale za potrebe realizacije ovog projekta.

Sve CoderDojo škole programiranja su besplatne i baziraju se na volonterskom radu mentora i drugog osoblja. Škola će trajati četiri sedmice u ukupnom trajanju od 24 školska časa, u periodu od 31.7. do 26.8.2017. godine.

Udruženje Bit Alijansa u narednom periodu ima u planu organizirati iste ili slične projekte širom BiH. S tim u vezi pozivaju sve zainteresovane profesionalce iz oblasti IT-a, profesore, nastavnike, učenike, studente i druge osobe koje žele pokrenuti ili sudjelovati u sličnim projektima, da im se obrate putem e-mail adrese [email protected] ili putem Facebook stranice  https://www.facebook.com/BitAlliance/  .

IMG-02

NV

Na vrh