Pakistan: Izdata fetva o zabrani vršenja samoubilačkih napada

16. Jan 2018. | 23:02 | NV
pakistan

Više od 1.800 muslimanskih učenjaka u Pakistanu izdali su naredbu kojom se zabranjuje vršenje samoubilačkih napada, prenijeli su pakistanski mediji.

Ova azijska nacija je već godinama izložena nasilju militanata, koji obično koriste bombaše samoubice i takva djela tumače kao napore u vođenju “svetog rata” kako bi se uspostavio islamski zakon, prenosi Srna.

Samoubilački napadi često budu osuđeni kao fanatični i nemoralni, naročito kada stradaju civili, ali islamski militanti takvu taktiku vide kao svoje najefikasnije oružje. Međutim, neosporna činjenica je da od takvih napada najviše stradaju muslimani širom svijeta.

U namjeri da suzbiju terorizam, zbog kojeg je od početka ovog vijeka poginulo na desetine hiljada ljudi, klerici su samoubilačke napade proglasili strogo zabranjenim.

“Ovaj zakon pruža jaku osnovu za stabilnost naprednog islamskog društva”, naveo je u odredbi predsjednik Pakistana Mamnoon Hussain.

Strani i domaći kritičari pakistanske Vlade i vojske optužuju Islamabad da pruža utočište radikalnim grupama za političke i vojne ciljeve i da predugo zatvaraju oči pred onima koji u džamijama propovijedaju mržnju, piše Srna.

Zadnji koji je takve optužbe izrekao bio je američki predsjednik Donalda Trump.

 

NV

Na vrh