Palestinci iz Fataha i Hamasa pokušavaju da spase svoju uniju

Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i islamistički pokret Hamas, koji de facto kontrolira Gazu, započeli su u srijedu u Kairu razgovore kako bi pokušali da okupe jedinstvenu vladu

24. Sep 2014. | 20:12 | S.M
29122


Ovi pregovori počinju nakon što su se Palestinci i Izraelci dogovorili u utorak u glavnom egipatskom gradu da početkom oktobra obnove indirektne pregovore o trajnom primirju u pojasu Gaze, mjesec dana poslije primirja dogovorenog po završetku kratkog rata u palestinskoj enklavi.

Visoki zvaničnici Fataha i Hamasa započeli su u srijedu u jednom hotelu u Kairu razgovore koji će trajati dva dana, javila je agencija AFP.

Razgovori će se odnositi na "povratak" jedinstvene vlade u pojasu Gaze, izjavio je šef delegacije Fataha Azam al-Ahmad.

Nakon višegodišnjih podijeljenosti, Hamas, na vlasti u Gazi od 2007. godine, i Organizacija za oslobođenje Palestine u kojoj je Fatah glavna komponenta, potpisali su u aprilu sporazum o pomirenju koji je omogućio formiranje u junu vlade nacionalnog jedinstva sastavljene od nezavisnih ličnosti.

Nakon rata u pojasu Gaze u julu i augustu, predsjednik Mahmud Abas je zaprijetio da će prekinuti partnerstvo s Hamasom optuživši ga da zadržava kontrolu u Gazi i sprečava jedinstvenu vladu da tamo upravlja zadržavanjem "paralelne vlade".

Hamas je zauzvrat optužio Abasovu Palestinsku samoupravu, kojoj je sjedište u Ramali, na Zapadnoj obali, da ne plaća 45.000 dužnosnika u Gazi.

Ova predaja vlasti je bitna kako se približava donatorska konferencija 12. oktobra u Kairu jer su brojne zemlje uvjetovale pomoć za obnovu Gaze ako jedinstvena vlast bude vršila dužnost u enklavi, jer SAD i Evropska unija Hamas smatraju "terorističkom" grupom.

(Agencija FENA)

Oznake: >

Na vrh