Palestinske milicije napreduju u istočnom dijelu Halepa

19. Nov 2016. | 08:52 | NV
liwaa

Palestinska milicija Liwaa Al-Quds, koja se bori na strani sirijske vlade, sinoć kasno je pokrenula napad u istočnom dijelu Halepa ciljajući pozicije koje drži Fatah Halab (koalicija koju čine desetine naoružanih grupa koje operišu u Halepu).

Mediji prenose da su palestinske milicije ušle duboko u distrikt Ba’ibdeen i da pokušavaju da ovladaju ovim distriktom u potpunosti. Taj distrikt nalazi se u blizini dijela Halepa koji kontrolišu Kurdi i predstavlja kapiju urbanog dijela Halepa sa njegove sjeverne strane. Pomenuti distrikt se nalazi južno od Handarat u Halepu, gdje su prije sirijskog rata bile smještene palestinske izbjeglice. Nakon što su bili protjerani iz izbjegličkog kampa Handarat, prije nekoliko mjeseci palestinske formacije su ponovo ovladale ovim dijelom grada.

U isto vrijeme, sirijska armija na drugom kraju grada, na krajnjem jugu, pokušava zauzeti distrikt Sheikh Sa’eed, koji je strateški važan, budući da se nalazi na mjestu gdje je prije nekoliko mjeseci opsada istočnog dijela Halepa bila dijelom probijena. Ako sirijska armija oslobodi ovaj dio grada, veliki i važan distrikt Sukkari biće okružen sa tri strane, što će dodatno oslabiti odbranu militanata u istočnom dijelu Halepa.

Još južnije, ali sada sa druge strane obruča, Hezbollah i ellitne jedinice sirijske armije pokušavaju potisnuti Al-Qaidu iz gradiće Khan Touman i Qarassi. Sirijski i ruski avioni im pružaju podršku.

Izuzev palestinskih formacija u proteklih 48 sati niko nije napravio znatan pomak na ratištu, prenijeli su mediji.

 

NV

Na vrh