Palestinski predsjednik Abbas suspendovao sve dogovore sa Izraelom zbog džamije Al-Aksa

22. Jul 2017. | 11:28 | NV
abbas wafa

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas suspendovao je sve dogovore sa Izraelom zbog dešavanja oko džamije Al-Aksa, prenijela je palestinska agencija Wafa.

Abbas je prekinuo posjetu Kini i hitno se vratio u Palestinu gdje je sazvao sastanak Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) i pokreta Fatah u namjeri da rasprave o mogućim dogovorima protiv izraelske okupacije Al-Akse.

Izrael je postavio detektore za metal na kapije Al-Akse, a Palestinici tu mjeru odbijaju i vide je kao uvod u okupaciju džamije, podsjeća Wafa.

“U ime palestinskog vodstva, proglašavam suspenziju svih dogovora sa državom okupatorom na svim nivoima, sve dok Izrael ne povuče mjere protiv našeg palestinskog naroda i Jerusalema, posebno džamije Al-Aksa”, poručio je Abbas iz Ramallaha.

“Također, odbacujemo takozvane elektronske kapije, jer to su politički potezi sakriveni pod plašt imaginarne sigurnosne prijetnje, a koja ima za cilj kontrolu Al-Akse i izbjegavanje mirovnog procesa te pretvaranje konflikta iz političkog u vjerski”, rekao je palestinski predsjednik.

Abbas je dodao da je odobrio 25 miliona dolara pomoći palestinskom narodu u okupiranom istočnom Jerusalemu.

Pozvao je palestinske partije na jedinstvo, posebno Hamas, u borbi za Jerusalem i Al Aksu te pozvao Hamas da ukine svoj administrativni aparat u Gazi i omogući vladi nacionalnog pomirenja vođenje Gaze do narednih izbora, prenosi Wafa.

 

NV / foto Wafa

Na vrh