Magazin>>

Palma de Mallorca od sada se zove Palma

30. Nov 2016. | 10:28 | NV
palma

Palma de Mallorca je promjenila ime i sada se zove samo Palma, piše El Pais i napominje da kada se sleti na aerodrom tog otoka dočeka vas natpis “Palma de Mallorca”, ali onda, ako idete automobilom, pored puta jedino možete vidjeti obilježje “Palma.”

To je jednostavno tako, jer stanovnici otoka Baleari tako zovu svoj grad, koji je tri puta u 10 godina promjenio ime. Od Palme u Palma de Mallorcu, pa sada ponovo u Palma.

Gradonačelnik ovoga grada, koji dolazi iz redova Narodne stranke (PP) kojoj pripada i premijer Španije Mariano Rajoy, je u regionalnom parlamentu podnio ovu inicijativu i obrazložio da je Palma, ustvari, ime grada i da u budućnosti treba tako da ostane da bi se izbjegle sve konfuzije sa drugim mjestima u Španiji.

Historičar Ramón Rosselló kaže da se grad ranije zvao i drugačije. Naime, za vrijeme muslimanskog prisustva u Španiji nosio je ime “Madina Mayurca”, a kasnije i “Ciutat de Mallorca” kada su katolici ponovo ovlladali tim dijelom Španije, da bi kasnije grad dobio ime Palma.

PP je svoju poziciju obrazložio i činjenicom da građani ovaj grad zovu “Palma” ili pak “Ciutat” (grad) i da je to dovoljno da se pristupi primjeni imena. Sa druge strane, socijalisti is PSOE-a, koji su ime grada prethodno promjenili u Palma de Mallorca, kažu da je novi zakon “ukinuo prezime” gradu i da će Njemcima biti nemoguće prodati aranžman u Palmi, jer to njima ne znači ništa te je podsjetio da otok živi od turizma.

Bilo kako bilo, od jučer ovaj prelijepi grad u Španiji nosi ime Palma.

 

NV / foto mallorca-spotlight.com

 

Na vrh