Španija: Lokalni izbori test za stranke u usponu

Španija bi u nedjelju mogla da doživi politički zemljotres na lokalnim izborima kada bi, kako se očekuje, građani nezadovoljni posljedicama ekonomske krize i korupcijskim skandalima mogli da kazne vladajuću Narodnu partiju, ali i opozicione socijaliste

22. May 2015. | 20:02 | S.M
41168


Ankete javnog mnijenja slažu se u jednoj stvari – a to je bi izbori, usljed uspona novih stranaka, mogli da najave kraj dvopartijskog sistema koji je dominirao u Španiji skoro četiri decenije.

Na ove izbore također se gleda kao na najavu onoga što Španiju može da očekuje na općim izborima krajem ove godine.

"Španija se suočava sa ozbiljnim problemom političke stabilnosti zato što nema tradiciju koalicionih vlada", kaže Marija Hose Kanel, profesor političke komunikacije na Madridskom univerzitetu.

Birališta se otvaraju u nedjelju ujutru a zatvaraju uvečer, a konačni rezultati se očekuju oko ponoći. Biraju se predstavnici u više od 8.100 gradskih skupština i parlamenata u 13 od 17 španskih regiona, prenosi Tanjug.

Najveće i najsimboličnije bitke vodiće se u Madridu i Barceloni gdje se očekuje da sada vladajuće partije izgube većinu.

Prema anketi Centra za sociološka istraživanja, Narodna partija premijera Marijana Rahoja mogla bi da osvoji najviše glasova, ali i da izgubi većinu u 11 od 13 regiona.

Oznake: >

Na vrh