Papa Franjo: Posjedovanje nuklearnog oružja je iracionalno

3. Dec 2017. | 15:06 | NV
papa-franjo

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo izjavio je da hladnoratovski period nuklearnog odvraćanja nije više održiv i dodao da je posjedovanje nuklearnog oružja sada “iracionalno”.

Papa Franjo je novinarima u avionu kojim se vraćao iz Bangladeša u Rim, rekao da se posjedovanjem nuklearnog oružja “rizikuje uništenje čovječanstva ili barem njegovog većeg dijela”.

Franjo je rekao da, kao papa, postavlja pitanje “da li je danas legitimno nuklearno oružje takvo kakvo jeste” ili je važnije “sačuvati čovječanstvo”.

Na pitanje zbog čega nije javno govorio u Mjanmaru o poteškoćama pripadnika muslimanske manjine Rohinja, papa je rekao da bi to bilo grubo prema njegovim domaćinima, dodajući da se zato opredijelio da javno govori uopšteno o ljudskim pravima, a privatno “otvorenije” na tu temu.

Papa je rekao da nije javno osudio situaciju sa Rohinjama, ali da je “imao dijalog” i da je na taj način “stigla njegova poruka”.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa završio je jučer azijsku turneju posjetom sirotištu i domu za osobe sa posebnim potrebama i razgovorom sa sveštenicima i kaluđericama u Bangladešu.

 

NV / Beta

Na vrh