Papa: Palestinci i Izraelci, klonite se mržnje i osvete

25. Dec 2016. | 22:58 | NV
afp_papa4_2512

Papa Franja uputio je danas božićnu poruku nade u mir u svijetu koji je na udaru ratova i terorizma, pozvavši ljude da se sjete migranata, izbjeglica i onih koji su pogođeni ekonomskom nestabilnošću izazvanom “obožavanjem novca”, a Palestince i Izraelce – da se klone mržnje i osvete.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve je, u tradicionalnoj, svojoj četvrtoj poruci “Urbi et Orbi”, odnosno gradu i svijetu, podsjetio na zajedničku pošast rata, nasilja i stradanja u vrijeme koje bi trebalo da obilježe sklad i mir čiji je simbol novorođeni Isus, prenosi Reuters.

“Mir onima koji su izgubili dragu osobu kao rezultat brutalnih terorističkih činova, koji su posijali strah i smrt u srca tolikih zemalja i gradova”, rekao je papa u obraćanju sa glavnog balkona bazilike Svetog Petra pred oko 40.000 vjernika okupljenih na istoimenom trgu.

Poželio je mir ljudima koji “pate zbog ekonomskih ambicija nekolicine, zbog pohlepe i obožavanja novca, što vodi u ropstvo”.

Palestincima i Izraelcima, suočenim sa novim tenzijama nakon usvajanja rezolucije u UN kojom se osuđuje izgradnja izraelskih naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji, poručio je da mržnju i osvetu ostave po strani i “ispišu novu stranicu historije”.

Papa je pozvao na mir u Siriji, pozvavši na hitnu pomoć iscrpljenom stanovništvu grada Halepa.

Pozvao je i na okončanje “fundamentalističkog terorizma” u Nigeriji, odnosno zlodjela Boko Harama, pokreta koji je ubio 15.000 ljudi i raselio više od dva miliona.

Papa Franjo je, takođe, apelovao na okončanje tenzija između vlade i opozicije u Venecueli, na harmoniju u Kolumbiji gdje je nedavno završen građanski rat sa gerilom FARC, i na rješavanje sporova na Korejskom poluostrvu i u Mjanmaru.

 

NV / Tanjug

Oznake:

Na vrh