Papa Franjo traži od Kine da Crkva "samo radi svoj posao”

Poglavar Katoličke crkve papa Franjo je danas izjavio da želi dijalog s Kinom i da jedino što traži zauzvrat jeste sloboda da Crkva slobodno radi u toj zemlji

19. Aug 2014. | 11:25 | S.K
27183

Papa je novinarima rekao da Crkva "samo traži slobodu da radi svoj posao. Nemamo nikakve druge zahtjeve", prenijela je agencija AP. 

“Sveta stolica je otvorena za sve kontakte. To je zato što imamo veliko poštovanje za građane Kine”, istakao je papa Franjo, koji se sinoć vratio u Rim iz posjete Južnoj Koreji. 

On se u razgovoru s novinarima prisjetio trenutka kada je na putu za Seul preletio preko teritorije Kine, što je prvi put da je neki papa letio nad tom zemljom, koja je odnose sa Svetom stolicom prekinula 1951. godine. 

Papa, koji šalje telegram s pozdravima predsjedniku svake zemlje kroz čiji zračni prostor leti, poslao je telegram i vlastima u Pekingu. 

On je naveo da se, kad mu je pilot potvrdio da je telegram kineskim vlastima poslat, vratio na svoje sjedište i pomolio. 

“Mnogo sam se molio za divne i plemenite građane Kine”, prenosi Tanjug. 

Na pitanje novinara da li bi volio da posjeti Kinu, papa je odgovorio: "Apsolutno. Uradio bih to već sutra kad bih mogao!" 

(Agencija FENA)

Oznake: > >

Na vrh