Papina posjeta Sarajevu, uvod u posjet Beogadu?

Najavljeni dolazak pape Franje u posjetu Bosni i Hercegovini mogao bi da predstavlja uvod u njegov posjet Srbiji, smatra predsjednik Centra za istraživanje religije i politike društva Nikola Knežević

8. Feb 2015. | 13:32 | S.M
36075


Posjet pape nekoj zemlji je uvijek značajna i posebna, smatraju stručnjaci. Knežević, međutim, vjeruje da vrijeme za posjetu poglavara Rimokatoličke crkve Beogradu nikada nije bilo bolje.

"Uzimajući u obzir sve što je do sada papa Franjo rekao i svojim djelovanjem pokazao sasvim je sigurno da vrijeme za njegov posjet Srbiji nikada nije bilo bolje, ni trenutak zreliji. Njegova posjeta BiH, koja je predviđena za početak juna, mogla bi da predstavlja i uvod u njegovu posjetu Srbiji, naravno, ukoliko postoji za to dobra volja države i SPC-a, prije svega", ističe Knežević.

Analitičar religije Živica Tucić ističe kako će efekti papine posjete Sarajevu biti veliki jer on sa sobom nosi međunarodni publicitet.

"Vijesti o tome bit će objavljene u svim svjetskim medijima, te pokazuje da je riječ o BiH kao tolerantnoj zemlji koja poštuje religijska uvjerenja svih građana", zaključio je on, prenosi Tanjug.

(Agencija FENA)

Na vrh