Parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji krajnje neizvjesni

U Velikoj Britaniji danas se održavaju najneizvjesniji parlamentarni izbori u više decenija, nakon predizborne kampanje koja je s pažnjom praćena u Evropi s obzirom na značaj ishoda glasanja za ostanak te zemlje u EU, a u kojoj su favoriti - konzervativci i laburisti - do posljednjeg dana bili "rame uz rame"

7. May 2015. | 11:17 | S.K
40425

Birališta se zatvaraju u 22.00 sata, ali će neizvjesnost u vezi s ishodom vjerovatno potrajati danima. Od ishoda glasanja na izborima za 56. parlament u petoj najvećoj ekonomiji svijeta moglo bi da zavisi da li će Britanija napustiti Evropsku uniju i da li će Škotska ponovo pokrenuti pitanje nezavisnosti. 

Prema najnovijim anketama, čiji su rezultati objavljeni dan uoči glasanja, vladajuća Konzervativna partija premijera Davida Camerona uživa podršku 33 posto Britanaca, dok je 32 posto ispitanika naklonjeno opozicionoj Laburističkoj stranci Eda Milibanda. 

Manje stranke s lijeve i desne strane "nagrizaju" podršku dvjema najvećim strankama, ali istraživanja pokazuju i da nijedna stranka neće osvojiti apsolutnu većinu. 

Liberalne demokrate, partneri u vladajućoj koaliciji, imaju podršku osam posto Britanaca, a euroskeptična Stranka za nezavisnost Ujedinjenog kraljevstva (UKIP) 14 posto glasova, dok stranka "Zelenih" bilježi podršku od šest posto birača. 

Cameron je obećao referendum o ostanku u EU, dok je Miliband protiv referenduma, a kako nije vjerovatno da će ijedna od dvije glavne stranke u izbornoj trci osvojiti apsolutnu većinu, rezultat će biti koaliciona vlada u koju bi mogla ponovo da uđe Liberalno-demokratska stranka, koja se dosad protivila referendumu, ali je posljednjih dana ublažila stav. 

Cameron obećava Britancima da će zadržati zemlju "na putu ka svjetlijoj budućnosti", dok se Miliband zalaže za "vladu koja će na prvo mesto staviti radne ljude", a lider trećeg po redu favorita, Liberalno-demokratske stranke, Nick Clegg nudi "stabilnost i pristojan životni standard", prenosi BBC.

Vodeći stranački lideri u srijedu su obilazili zemlju uzduž i poprijeko kako bi osigurali podršku na biralištima, pa je tako Cameron hitao ka sjeverozapadnoj Engleskoj, Škotskoj i Midlandsu, dok je Miliband posjetio marginalne dijelove pod vlašću konzervativaca na sjeveru Engleske, a Clegg  škotske okruge koje se nada da će zadržati. 

Dva vodeća takmaca, Cameron i Miliband, u predizbornoj ofanzivi igrali su na različite karte – dok se Konzervativna partija fokusira na smanjenje poreza, glavni adut Laburističke partije je spriječavanje privatizacije Nacionalne zdravstvene službe. Cameron obećava stabilnost i snažnu vladu ako ostane na vlasti, upozorivši birače da ih, ukoliko se opredijele za Milibanda, očekuje haos i zastoj u ekonomskom oporavku uz ucjene Škotske nacionalne stranke. 

AP predviđa da će Cameron, ako ne osvoji drugi premijerski mandat, skoro sigurno izgubiti i status lidera torijevaca. Američka agencija navodi da bi, pošto Britanci biraju stranku i poslanike, ali ne biraju direktno šefa vlade, Miliband mogao da se nađe na čelu zemlje, iako je stidljiv i nerado se pojavljuje pred TV kamerama. 

Izbori u Britaniji bi mogli biti i svojevrsni referendum o štednji, pošto je ekonomija, uz pitanje da li ljudi smatraju da se kreću u dobrom pravcu, brzo postala glavni fokus predizborne kampanje. 

(Agencija FENA)

Na vrh