Patrijarh Irinej: Stav SPC u vezi sa Kosovom “jasan kao dan”

5. Apr 2018. | 09:03 | NV
patrijarh

“Stav Srpske pravoslavne crkve o pitanju Kosova i Metohije jasan je kao dan, kao sunce”, izjavio je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej i istakao da se ne može dati dio države da bi se ušlo u neki savez, prenose srbijanski mediji.

“Koji je taj domaćin, koji je taj državnik, koji bi dao jedan veliki dio svoje otadžbine, svoje zemlje, pod uslovom da uđe u neki savez. To je van pameti”, rekao je patrijarh Irinej u uskršnjem intervjuu za TV Hram.

Izjava patrijarha Irineja važna je u kontekstu “unutrašnjeg dijaloga” u Srbiji na kome insistira predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Naime, Vučić pokušava “saslušati” sve relevantne adrese u srbijanskom društvu i onda donijeti odluku o Kosovu.

Rješenje pitanja Kosova i “normalizaciju” odnosa Prištine i Beograda traži i Evropska unija, a zauzvart nudi evropski put i Beogradu i Prištini.

Srpska pravoslavnca crkva, kao jedna od najvažnijih institucija u Srbiji, sudeći prema patrijarhovima riječima nije spremna pristati na velike ustupke Kosovu, a to u konačnici otežava poziciju Aleksandra Vučića.

 

NV

Na vrh