Patrijarh Koptske pravoslavne crkve odbio susret s Penceom

9. Dec 2017. | 23:01 | NV
pope-Tawadros_2402308b

Čelnik egipatske Koptske crkve, patrijarh Tawadros II, otkazao je sastanak s američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom u Kairu u ovom mjesecu, u znak protesta zbog odluke Washingtona da prizna Jerusalem kao izraelsku prijestonicu, saopćila je crkva u subotu.

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa “ne uzima u obzir osjećaje miliona pripadnika arapskog naroda”, navodi crkva u saopćenju, dodajući kako je odlučila da ne primi Pencea kada posjeti Egipat, prenosi INS.

“Egipatska Koptska pravoslavna crkva odbija da primi američkog potpredsjednika Mikea Pencea”, navodi se u saopćenju i dodaje da se moli za “mudrost u bavljenju svim pitanjima koja bi mogla uticati na mir na Bliskom istoku.

Odluka je uslijedila dan nakon što je vodeći egipatski imam Ahmed al-Tayeb, čelnik Al-Azhara, također odbio da se sastane s Penceom.

Egipatski koptski hrišćani čine desetak posto od 93 miliona građana te zemlje i najveća su vjerska manjina u regiji.

Trumpov potez na priznanju Jerusalema kao izraelske prijestonice izazvao je palestinske proteste, sporadične sukobe i pozive na novu intifadu ili ustanak u jeku strahovanja od novog krvoprolića u regiji, prenosi AFP.

Turneja Pencea, ocijenjuju pojedini analitičari, između ostalog ima za cilj da ublaži negativne reakcije na Trumpovu odluku.

 

NV

Na vrh