Pčele na meti lopova, kradu kompletne košnice

Za pčalere u Bosni i Hercegovini, ali i susjednoj Srbiji i Hrvatskoj prošla godina bila je dosta teška. Zbog dugog kišnog perioda, pčele nisu imale mnogo lijepih dana za prikupljanje nektara i polena, pa pčelari procjenjuju da mnoge kolonije neće dočekati proljeće

28. Feb 2015. | 16:40 | S.M
37134a


No, krajem zime pčelari se susreću sa novim problemom, a to je krađa pčelinjih kolonija.

Kradljivci su ocijenili da će ovog proljeća potražnja za pčelinjim rojevima biti velika, pa je tokom mjeseca februara zabilježeno nekoliko krađa kompletnih pčelinjaka u BiH, ali i susjednim zemljama.

Oni koji su tokom zime izgubili kolonije pčela tražit će da obnove pčelinjake na proljeće, pa bi cijena roja u aprilu i maju mogla rasti i do 50 eura, što je više u odnosu na prošlu godinu najmanje za 20 posto.

Milan Jevtić, pčelar iz Beograda polovinom februara ostao je bez 20 pčelinjih društava u blizni Beograda. Lopovi su odnijeli kompletne košnice sa pčelinjim kolonijama u njima.

"Lopovi su košnice s pčelama odnijeli između utorka 17. 2. poslije 16 sati (tad je Milan zadnji put bio na pčelinjaku) i petka 20. 2. 2015.", kaže Milan. On ne zna ko bi mogao odnijeti njegove košnice, ali je siguran da lopovi dobro poznaju pčele, jer da bi neko mogao transportovati košnice potrebno je pčelarsko znanje.

Pčelari košnice često sele na nepristupačne terene, daleko od naseljenih mjesta, pa su lagan plijen lopovima. Nije rijedak slučaj da lopovi iz košnica pokradu samo med, ili čak da odnesu samo pčelinje leglo, od kojih formiraju pčelinje kolonije na drugim mjestima koje poslije prodaju.

(Agencija NAP).

Na vrh