Pentagon ne vjeruje u rusko povlačenje iz Sirije: Povlače samo nekoliko aviona

12. Dec 2017. | 07:59 | NV
Pentagon

Pentagon je sumnjičavo reagovao na objavu povlačenja “značajnog dijela” ruskih snaga iz Sirije, koje je jučer najavio ruski predsjednik Vladimir Putin tokom iznenadne posjete Siriji. Putin je istakao da je ISIL uništen i da se ruski vojnici kući vraćaju kao “pobjednici”.

“Ruske izjave o povlačenju trupa često ne odgovaraju stvarnom smanjenju vojnih efektiva, i ne utiču na američke prioritete u Siriji. Međunarodna koalicija nastavlja operacije u Siriji i podršku lokalnim snagama”, rekao je portparol američkog ministarstva odbrane Adrian Rankine-Galloway.

Po riječima jednog američkog zvaničnika, SAD smatraju da će Rusija izvesti “čisto simbolično” povlačenje i vratiti kući nekoliko aviona. Izvjesno je, kako kaže taj zvaničnik, da će Moskva zatim zahtjevati da se i SAD potpuno povuku iz Sirije.

Washington je prošle sedmice stavio do znanja da će SAD ostati u Siriji “koliko god bude potrebno” da bi se osiguralo da ta zemlja ne postane ponovo utočište ISIL-a.

Međutim, sredinom augusta ove glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert izjavila je da njena država neće ostati u Siriji, odnosno zadržati prisutnost svojih vojnika u budućnosti.

“To nije naš plan, naš plan je da porazimo ISIL”, rekla je tada Nauert. “Sirijom moraju upravljati njeni ljudi, a ne Sjedinjene Države sa svojom vojskom”, dodala je glasnogovornica američkog State Departmenta.

Jučer se oglasio i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu koji je rekao da su određeni elementi ruskog vojnog kontingenta u Siriji već započeli povratak u Rusiju, javljaju RIA Novosti.

Podsjetimo, Rusija je i ranije najavljivala povlačenja iz Sirije, ali u suštini do toga nikada nije došlo. Dešavala se neka vrsta rotacije ruskih snaga u Siriji, odnosno u skladu s stanjem na terenu Rusija je povlačila i dovodila određene jedinice.

Inače, u julu mjesecu je sklopljen dogovor Rusije i Sirije da Rusija dobije pravo na posjedovanje baze, ili više njih, u Siriji u narednih 49 godina sa permanentnim prisustvom.

Sa druge strane, vojska SAD i drugih država u koaliciji koju predvodi nije dobila odobrenje vlasti u Damasku da rasporedi svoje snage u toj zemlji. Službeni Damask je nekoliko puta tražio od SAD da povuku svoje vojnike iz Sirije, ali do toga nije došlo.

 

NV

Na vrh