Pentagon: Putinove tvrdnje o atomskom oružju nisu iznenađenje

2. Mar 2018. | 08:01 | NV
Pentagon

Američko Ministarstvo odbrane nije iznenađeno tvrdnjama ruskog predsjednika Vladimira Putina o novom atomskom oružju i vojska SAD je spremna na odbranu, izjavila je portparolka Pentagona Dana White.

Putin je jučer, u godišnjem obraćanju naciji, predstavio nove “visokotehnološke” vidove atomskog naoružanja, za koje je rekao da “nisu blef” i da predstavljaju odgovor na izlazak SAD iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani.

Predsjednik Rusije je rekao da nova dostignuća u oblasti nuklearnog naoružanja nemaju parnjaka u svijetu i dodao da je u decembru 2017. godine lansirana krstareća raketa sa nukelarnom bojevom glavom i sa neograničenim radijusom dejstva i nepredvidljivom putanjom leta koju ne može presresti niti jedna država.

Nakon toga, Dana White je rekla novinarima da se američki sistem raketne odbrane nikada nije bio u vezi Rusije, prenijela je agencija AP.

Zvaničnici SAD su u više navrata isticali da sistemi raketne odbrane nisu raspoređeni u Evropi zbog Moskve, već da su namjenjeni odbrani od Irana, Sjeverne Koreje i drugih prijetnji, dodaje AP.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je još u svoj predizbornoj kampanji velike investicije u američku vojsku, uključujući protivraketnu odbranu i jačanje nuklearnih kapaciteta SAD.

 

NV

Na vrh