Pentagon: Rusija postavlja bazu u Siriji

Dolazak ruskog vojnog osoblja i opreme prethodnih dana u sirijsku zračnu bazu sugerira da Rusija želi da operira vojnim letjelicama iz te baze

14. Sep 2015. | 22:03 | D.R
46902


Kako je rekao portparol Pentagona Jeff Davis, SAD još nisu primjetile dolazak ruskih borbenih aviona ili helikoptera u tu bazu, ali i dodao da je prošle nedjelje bio "postojan protok" i da djeluje da Rusija postavlja isturenu zračnu bazu, prenio je Associated press.

On je rekao da SAD pozdravljaju doprinos Rusije borbi protiv Islamske države u Siriji i Iraku, ali ne i ako je cilj da se vojno pomogne režim sirijskog predsjednika Bašara el-Asada.

List "New York Times" piše danas da je Rusija zračnim koridorima preko Iraka i Irana prebacila vojnu opremu i osoblje u zračnu bazu u Siriji, uprkos američkim pokušajima da se spriječe te isporuke.

Američki zvaničnici rekli su jučer da je najmanje sedam ogromnih ruskih transportnih aviona Antonov "An-124" prošle nedjelje poletilo iz baze na jugu Rusije da kroz irački i iranski zračni prostor prenese opremu u Siriju.

Vlada SAD se nadala da će sprečiti ruske isporuke Siriji time što je Bugarska zabranila prelet ruskih vojnih aviona, ali je Rusija letove brzo preusmerila preko Iraka i Irana. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je najavio da će se to nastaviti uprkos primjedbama SAD, prenosi B92.

Ruski avioni su sletjeli u bazu kod sirijskog grada Latakije, koja bi mogla biti najznačajnije rusko vojno uporište na Bliskom istoku, kažu američki zvaničnici, a prenosi njujorški list u tekstu na svojoj internet – stranici.

(Agencija FENA)

Oznake: > >

Na vrh