Pentagon: Ruski avioni ušli u prostor Ukrajine

Ruski borbeni avioni su u protekla 24 sata više puta ulazili u ukrajinski vazdušni prostor, potvrdio je portparol Pentagona

26. Apr 2014. | 09:25 | S.M
22194

"Mogu da potvrdim da su u nekoliko navrata u poslednja 24 sata ruski avioni ušli u vazdušni prostor Ukrajine", rekao je pukovnik Stiven Voren, prenio je Tanjug.

On nije naveo više detalja, kao ni gdje su se ti incidenti dogodili ili o kojem tipu ruskih aviona je riječ.
Voren je pozvao Rusiju da "odmah preduzme korake ka deeskalaciji situacije".

Neimenovani američki zvaničnici su nešto ranije naveli da nije jasno kakva je namjera iza toga, ali da je moguće da su ruski avioni testirali ukrajinske radare ili su demonstrirali silu, prenosi Tanjug.

Letovi ruskih aviona uslijedili su u trenutku pojačanih vojnih vježbi ruske strane duž ukrajinske granice , navodi AP.
U međuvremenu, Rusija je pozvala Ukrajinu da obustavi borbene operacije na istoku zemlje, da povuče snage odatle i započne primjenu Ženevskog sporazuma, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.
"To će omogućiti početak deeskalacije", navodi se u saopštenju.

Rusija, kako se navodi, podržava jasnu primjenu Ženevskog sporazuma koji je Moskva zajedno sa Ukrajinom i zapadnim silama potpisala prošle nedjelje, a koji predviđa razoružavanje svih nelegalno naoružanih grupa i evakuaciju svih okupiranih zgrada u Ukrajini, prenosi AFP.

Grupa nabogatijih zemalja svijeta G7 postigla je dogovor o uvođenju novih sankcija Rusiji zbog krize u Ukrajini, objavljeno je danas u saopštenju, a visoki američki zvaničnik je izjavio da bi sankcije mogle biti uvedene već u ponedjeljak.

(Agencije)

Na vrh