Pet prijedloga za novo ime Makeodnije, odluka na referendumu

19. Jan 2018. | 21:31 | NV
makedonija-e1473330796423

Pet je prijedloga za novo ime Makedonije, nakon sastanka u New Yorku predstavnika Skoplja i Atine, uz posredovanje predstavnika UN Matthewa Nimetza, prenose agencije pozivajući se na portal Tema na albanskom jeziku.

Riječ je o imenima: Republika Nova Makedonija, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gonja Makedonija, Vardarska Republika Makedonija, Republika Makedonija (Skoplje), prenosi taj medij.

Nimetz je u intervjuu za grčku televiziju ANT 1 rekao da će u imenu ostati naziv Makedonija jer je to, kao tako prepoznalo do sada već 100 zemalja.

Dalje se navodi i da nije jasno da li je Nimetz predložio izmjenu makedonskog Ustava.

 

Zaev: Idemo na referendum

Makedonski remijer Zoran Zaev izrazio je optimizam da će višegodišnji spor sa Grčkom oko imena Makedonije biti okončan, kako je rekao, dostojanstveno i rješenjem kojim će biti zadovljne obje strane – Atina i Skoplje.

“Vidim da se razvija i transparentan proces, mi želimo nacionalni konsenzus i kada rješenje bude pronađeno to ćemo potvrditi na referendumu”, rekao je Zaev.

On je dodao da je izbor imena uslov za članstvo Makedonije u NATO-u i da se nada da bi već ove godine ta zemlja mogla dobiti poziv da postane 30. članica Atlantskog saveza, prenijeli su makedonski mediji.

 

Yee: Nema promjena granica na Balkanu

Sada je prava prilika da Makedonija i Grčka pronađu rješenje za dugogodišnji spor oko imena, smatra bivši zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropske i euroazijske poslove Hoyt Brian Yee, koji se prema pisanju pojedinih medija, sprema za novu diplomatsku misiju na Balkanu. U opticaju su, špekulišu mediji, američka ambasada u BiH ili u Makedoniji.

Yee je istovremeno poručio kako države moraju poštivati suverenitet drugih država i da ne bi trebale tražiti promjenu granica na Zapadnom Balkanu.

“Ne želimo vidjeti promjene u granicama Zapadnog Balkana, ne vidimo potrebu za tim”, rekao je i naveo kako se kompromis može postići samo uz snažnu volju lidera obje države.

 

NV

Na vrh