Pet učenika deficitarnih zanata iz Starog Grada dobilo stipendije

17. Aug 2017. | 23:05 | NV
stipendije(1)

Općina Stari Grad je dodijelila stipendije za pet učenika, a oni su danas zvanično potpisali ugovor sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem.

“Ovih pet učenika je zadovoljilo uslove Javnog poziva koji je objavljen krajem aprila ove godine, te je ovo stipendija za proteklu školsku 2016/2017. godinu”, pojasnili su u nadležnoj Službi za obrazovanje, kulturu i sport.

Najavljeno je i skoro objavljivanje poziva za nastupajuću školsku 2017/2018. godinu. Za taj poziv će se učiniti dodatni napori da se, uz učenike deficitarnih zanata, na poziv prijave i učenici starih tradicionalnih zanata, jer ih na ovom pozivu nažalost nije bilo.

Osnovni cilj ove akcije davanja stipendija je motiviranje mladih ljudi da se više odlučuju na zanatsko školovanje, koje mnogo brže dovodi do zaposlenja i rješenja egzistencijalnih potreba. Upravo o tome su najviše i razgovarali načelnik Hadžibajrić, stipendisti i njihovi roditelji, koji su u ime svoje djece, s obzirom da su maloljetni, danas potpisali ugovore.

Među dobitnicama stipendija je i maturantica Srednje škole za tekstil, kožu i dizajn Sarajevo, smjer krojač, Nirmela Smajić:

“Za stipendiju sam saznala zahvaljujući sekretaru škole. S obzirom da je ovo bio kasni poziv i novac za cijelu školsku 2016/2017. ću dobiti odjednom, iskoristit ću ga za odlazak na ljetovanje.” Nirmela je iskoristila ovu priliku i da pokaže haljine koje je sašila za svoj maturski rad, te se nada da će od jeseni uspjeti pronaći posao krojačice, koji jako voli.

Njena kolegica iz iste škole, međutim smjer hemijski čistač Lejla Ljubović, je također jako sretna zbog dobijanja stipendije.

“Sad od nove školske godine u planu je praktični rad u hemijskoj čistionici kojem se radujem, jer ćemo naučiti dodatne stvari u ovom poslu. Nadam se da ćemo zbog toga poslije dobiti sigurno zaposlenje”, rekla je Lejla.

Pored Lejle i Nirmele, učenici koji su danas potpisali ugovor za stipendiju od 80,00 KM mjesečno za devet mjeseci školske 2016/2017. godine su: Nejla Klapuh (krojač), Emir Bičakčić (hemijski čistač) i Bakir Ljubović (hemijski čistač).

 

NV / NAP

Na vrh