Petkov: "Za par godina se u BiH očekuje smanjenje udjela duga u BDP-u"

Boris Petkov, voditelj projekta "Podizanje kapaciteta za upravljanje javnim dugom u BiH" koji finansira Evropska unija, izjavio je da je cilj ovog i sličnih EU projekata podrška Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija

16. Mar 2014. | 13:29 | D.Z
20249

"Jedna o najvažnijih stvari trenutno je nivo javnog duga i kako upravljamo njime i prvo moram reći da u Bosni i Hercegovini nivo tog duga u odnosu na BDP nije zabrinjavajući i sa oko 40 posto ne predstavlja opasnost. Ipak, ne možemo samo po tom podatku suditi da li je zemlja u dobroj ili lošoj makroekonomskoj situaciji, ono što je važno je kako trošimo sredstva koja posuđujemo", istakao je Petkov.

On je rakao da ako ih mudro investiramo prije ili kasnije ćemo doći do ekonomskog rasta u BiH, dug će biti servisiran a rast nastavljen, ali ako sredstva ne budu pravilno trošena dug se može početi gomilati i pitanje njegovog vraćanja će postati vrlo važno.

Dodao je da je u Istraživačkom odjelu Međunarodnog monetarnog fonda trenutno u toku analiza i razmatranje najboljih načina za smanjenje duga, odnosno da li je najbolje odmah smanjiti troškove što je više moguće ili to uraditi postepeno u periodu od pet do 10 godina.

"Zbog načina na koji makroekonomija funkcioniše, ako su fiskalni multiplikatori jaki, u zemlji s malom i otvorenom ekonomijom koja ima valutni odbor – poput BiH, fiskalna politika je jaka i rezanjem troškova možete negativno pogoditi BDP mnogo više nego dug", pojasnio je Petkov.

Naglasio je da moramo imati na umu da je toku velika globalna finansijska kriza, najveći pad ekonomije od Velike depresije 1929., i za nadati se da ćemo uskoro ugledati postepeni izlaz iz te krize.

"Ako se ostvare predviđanja, scenarij bi bio da se za par godina vratimo normalnom rastu. Za BiH kao zemlju u razvoju i tranzicijsku zemlju očekuje se prilično visoka stopa rasta, oko šest posto, mnogo više od "zrelih" zapadnih ekonomija. U tom slučaju možemo očekivati da udio duga u BDP-u s trenutnih 40 bude smanjen na oko 35 posto", tvrdi Petkov.

Po njegovom mišljenju, jedan od najboljih primjera pravilnog trošenja sredstava za koja smo se zadužili u ovakvoj situaciji je izgradnja autocesta i ostale odgovarajuće infrastrukture.

"Povezivanje sa zemljema regije i šireg okruženja imalo bi veliki značaj i korist, a moglo bi stvoriti i dodatno potencijal za rast", rekao je Petkov.

(Agencije)

Na vrh