Pitanje vremena kada će SAD ukinuti pomoć Pakistanu

4. Jan 2018. | 08:09 | NV

Administracija predsjednika SAD Donalda Trumpa će iznijeti planove o ukidanju “bezbjednosne podrške” Pakistanu, saopštili su pomoćnici u američkom Konresu.

Pomoćnici u dva kongresna kabineta rekla su da je State Department SAD uputio pozive kongresmenima kako bi ih informisao da će u srijedu ili u četvrtak objaviti ukidanje pomoći Pakistanu, prenio je Tanjug.

Za sada, kako navodi Reuters, nema preciznih podataka o tome koliko pomoći će biti ukinuto ili na koje vrijeme.

Trump je 1. januara ocijenio da je “glupo” što su Sjedinjene Države za posljednjih 15 godina dale Pakistanu pomoć u vrijednosti više od 33 milijarde dolara, a da ništa nisu dobile zauzvrat i obećao da će obustaviti tu pomoć.

“Oni pružaju sigurno utočište teroristima koje jurimo u Afganistanu, uz malu pomoć. Nema više!”, napisao je Trump na svom Twitter profilu, prenosi Reuters.

“SAD su glupo dale Pakistanu više od 33 milijarde dolara pomoći za posljednjih 15 godina, a oni nisu nama dali ništa sem laži i obmana, misleći da su naši lideri budale”, napisao je Trump.

Reuters navodi da nije sasvim jasno šta je izazvalo Trumpovu kritiku Pakistana, ali podsjeća da se on odavno žalio što Islamabad ne čini dovoljno u borbi protiv islamističkih ekstremista i da je njegova administracija najavila da razmatra da li će nastaviti da pruža pomoć Pakistanu.

 

NV / Beta

Na vrh