Pjongjang uspostavio kanal komunikacije sa Seulom: Razgovor trajao 20 minuta

3. Jan 2018. | 14:20 | NV
map-of-north-korea

Vlasti Pjongjanga ponovo su danas uspostavile kanal komunikacije sa južnim susjedom, dan nakon što je Seul ponudio dijalog kao odgovor na poziv Kim Jong Una o poboljšanju odnosa između dvije Koreje, prenosi Beta.

Kanal komunikacije u pograničnom selu Panmunjom, gdje je potpisano primirje između dvije Koreje poslije rata (1950-1953) ponovo je otvoren poslije dvije godine.

“Razgovor (crvenim) telefonom trajao je 20 minuta”, rekao je France Presseu zvaničnik južnokorejskog Ministarstva za ujedinjenje, bez drugih detalja.

Uprkos tenzijama zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga i upozorenjima Kim Jong Una da bi “zategnuta situacija” mogla da utiče na Zimske olimpijske igre (ZPO), sjevernokorejski lider je izrazio spremnost da preduzme neophodne mjere i u novogodišnjoj poruci je rekao da bi uskoro moglo da dođe do sastanka delegacija dvije zemlje.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje izjavio je u utorak na konferenciji za novinare da je Seul “spreman da održi razgovore sa Sjeverom u svakom trenutku, bilo gdje i u bilo kojem formatu”.

Taj potez su pozdravile kineske vlasti.

Južna Koreja je domaćin ZOI od 9. do 15. februara, dok Paraolimpijske igre počinju 9. marta, prenosi Beta.

Inače, još ranije novoizabrani predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in je izrazio spremnost za dijalog sa Sjevernom Korejom i poručio da je otvoren za dogovore.

Pobjedom Moon Jae-ina u maju prošle godine okončana je decenija vladavine konzervativaca. Liberal Moon je bivši advokat specijalizovan za odbranu ljudskih prava.

 

NV

Na vrh